Gezond eten en leven is belangrijk. Hoe ouder je wordt, hoe meer je op je gezondheid moet letten. En hoe minder je eigenlijk hoeft te eten. Waar kun je allemaal op letten om op hogere leeftijd zo gezond mogelijk te eten? Dit zijn slimme tips.

Verse maaltijden thuisbezorgd

Merk je dat het lastig is om de tijd te vinden voor het bereiden van gezonde maaltijden? Dat is helemaal begrijpelijk. Het leven is immers enorm druk, en er is al zoveel te doen op een dag. Koken schiet er al gauw bij in. Of wellicht heb je steeds meer moeite met de inspanning van het koken bij het ouder worden. Dit vergroot de kans op het eten van iets ongezonds of iets wat niet zo voedzaam is. Er is echter een ideale oplossing, waarbij je niet zelf achter het fornuis hoeft te staan maar wél goed eet. Met Tafeltje Dekje krijg je gezonde kant-en-klaar maaltijden thuisbezorgd, die je enkel nog hoeft op te warmen. Zo bespaar je flink wat tijd. Met de maaltijdservice van Uitgekookt heb je keuze uit verschillende maaltijden in de week, die altijd volledig vers zijn en 150-200 gram groente bevatten. Kies uit vis, vlees en vegetarische gerechten, in de stijl van uiteenlopende wereldkeukens.

Voldoende goede voedingsstoffen binnenkrijgen

Zorg dat je voldoende gezonde voedingsstoffen binnenkrijgt. Zo zijn vitamines enorm belangrijk. Ook antioxidanten zijn bevorderlijk voor de gezondheid, en kunnen zelfs ziektes voorkomen. Eet gevarieerd en kies met name voor gezonde producten, waaronder veel groente en fruit. Verder kun je denken aan noten, zaden en volkorenproducten. Daar heb je baat bij!

Minder zout en vet eten

Waar je aan de ene kant dus veel van de gezonde stoffen wilt binnenkrijgen, zijn er juist ook stoffen waarvoor je moet oppassen. Dit zijn met name zouten en vetten. Uiteraard hoef je de inname van zout en vet niet volledig uit te sluiten – wat overigens ook erg lastig is. Maar probeer er wel op te letten. Gebruik bijvoorbeeld minder boter en olie, en gebruik geen zoutvaatje bij de maaltijden. Dit kan het eten eerst wat flauw laten smaken, mocht je het nu gewend zijn om bijvoorbeeld veel zout te gebruiken. Maar deze verandering in smaak went vanzelf. Daarnaast kun je meer gezonde kruiden toevoegen aan de maaltijden, om het eten toch lekker op smaak te brengen.

Kleine porties eten

Wil je afvallen? Het kan ingewikkeld zijn om grote veranderingen teweeg te brengen in je leefwijze, zeker op een wat hogere leeftijd. Wat echter wel vrij makkelijk is én in veel gevallen effectief blijkt te zijn bij afvallen: verklein de porties die je eet. Je hoeft op die manier niet direct je hele eetpatroon om te gooien, maar enkel wat minder op te scheppen. Al is dit natuurlijk al helemaal verstandig in combinatie met het maken van gezondere keuzes, waar we het hierboven over hadden! Houd de gezondheidsvoordelen in het achterhoofd – ter motivatie.