Nederland staat bekend om de lokale seizoengroenten. Er is voor elk seizoen een aantal specifieke groenten beschikbaar. Het gebruik maken van groente in het seizoen wordt aangeraden. Het zou een milieuvriendelijke en leuke manier zijn om in contact te blijven met de natuur en de seizoenen. Om je op weg te helpen, bespreken we hier de groente in het seizoen en dat per maand. Beloof jij jezelf dat je de genoemde groenten zeker eens per jaar eet?

Februari is een echte wintermaand met weinig verse groente

In januari is het nog wat zoeken wat betreft de groente, gelukkig is er echter wel prei, iets dat er vrijwel altijd is. Verder doe je in deze maand een beroep op bloemkool en boerenkool. Februari kun je wat betreft groente zien als een echte wintermaand met weinig verse groente. Boerenkool en prei blijven populair. Verder doe je het met de niet standaard groenten in de vorm van aardperen en winter postelein. Maart lijkt sterk op februari, al kun je nu ook weer raapstelen eten.

Eindelijk weer eten van het witte goud in de maand april

April? Dat is de tijd van het witte goud, van de witte asperges dus. Mei is nadrukkelijk de maand van andijvie, spinazie en kropsla, terwijl het ook weer genieten is van peultjes. In juni heb je weer veel te kiezen. De nieuwe aardappelen zijn er, doperwten, tuinbonen en zeker ook broccoli en bloemkool zijn in deze maand dé groenten. In juli komen daar nog de sperziebonen bij, vooral geliefd onder de kinderen. Bloemkool is en blijft ook dan erg in trek, net als broccoli. In de vaak warme augustusmaand combineer je naar hartenlust de verschillende groenten, in het rijtje van beschikbare groenten heeft dan ook bleekselderij een plek ingenomen. In september kunnen de liefhebbers van spruitjes hun hart weer ophalen en in oktober zijn er nog 31 groenten verkrijgbaar en prima te eten.

Vergeten groente in de vorm van pastinaak en schorseneren

Dan wordt het alweer november. Het aanbod slinkt dan nadrukkelijk en doorgaans zoeken we het dan vooral in de stamppot en zeker ook in de erwtensoep. In december tenslotte krijgen de zogenaamde vergeten groentes alle ruimte. Denk maar eens aan aardperen bijvoorbeeld en pastinaak en schorseneren. En zo eet je in elk seizoen andere groenten. En dat is leuk én lekker.