Al zo lang ik me kan herinneren is mijn moeder helemaal idolaat van fuchsia’s. Altijd loopt ze te zeulen met stekjes (op z’n rotterdams: stekkies) die ze dan weer ruilt tegen andere. Haar hele balkon hangt vol met allerlei soorten fuchsia’s. Als kind had ik zo iets van, ja het zal wel, maar later merk je dat zoiets dus toch in je systeem gaat zitten, als je er je hele jeugd mee geconfronteerd wordt.
Inmiddels ben ik zelf een enorme liefhebster van tuinieren en ja ook, hoewel niet idolaat, fan van de fuchsia. Het is ook zo’n enorm makkelijke plant. Je koopt ze pakweg in april en wanneer het gaat vriezen gooi je ze weer weg en dan bloeien ze nog steeds! Het enige is dat je wel steeds de uitgebloeide bloemen weg moet halen anders gaan ze zaad vormen en dan bloeien ze niet meer. Maar dat is een kleine moeite als je ziet hoeveel bloemen ze geven.
Oh ja en ze lusten wel een slok water maar dat werd deze zomer geheel automatisch geregeld vanaf boven. Ze doen het eigenlijk overal, maar het liefst niet in de felle zon. Maar als het niet anders kan doen ze het daar ook.
Overwinteren
Er zijn er een paar die winterhard zijn, de bekendste is Fuchsia magellanica Ricartonii, die je dan ook nog wel eens in wat voortuintjes of gemeenteplantsoenen ziet, maar de meeste redden het niet in onze winters. Er zijn natuurlijk mensen die ze overhouden in de winter en dan in de lente weer buiten zetten. Ik heb dat ooit ook geprobeerd, maar als je ze dan weer buiten zet in april dan duurt het zolang voordat er weer blad, laat staan bloemen, aan zitten.
Ongeduldig als ik ben koop ik liever wat kleine fuchsia’s al in de knop en daar heb je dan gelijk plezier van en die kleintjes zijn bij het tuincentrum ook helemaal niet duur.
Soorten Fuchsia
Er bestaan ongeveer 100 soorten, in alle kleuren die je maar kunt bedenken. Daarnaast bestaan er nog duizenden hybriden, die geven dus geen zaad maar die kun je wel stekken. Er zijn enkel- en dubbelbloemigen, hang- en trosbloemigen dus voor ieder wat wils. Er is er zelfs een paar die hun bloemtjes omhoog steken.
Mocht je onderweg zijn en een hele mooie fuchsia tegenkomen, stekken is heel makkelijk. Neem een paar scheuten van de bovenkant van ongeveer 10 cm. Je kunt ze of eerst in water zetten en wortels laten schieten of gelijk in de aarde zetten en na twee weken zouden er dan wortels aan moeten zitten.
Geschiedenis van de Fuchsia
Halverwege de 17e eeuw is de Fuchsia ontdekt door de botanie Charles Plumier en vernoemde deze naar de reeds gestorven Duits arts Leonard Fuchs.
De meeste soorten komen van nature voor in Zuid-Amerika maar er zijn er ook in Midden-Amerika, Mexico, Tahiti en in Nieuw-Zeeland.
Over het algemeen zijn ze 20 tot 40 cm groot maar er is natuurlijk ook een uitzondering en dat is de Nieuw-Zeelandse soort Fuchsia excorticata , dat is een boom die 12-15 m hoog kan worden.
De foto’s die ik toevoeg zijn uit mijn eigen tuin, zeg nou zelf zijn het geen plaatjes?
Probeer het eens uit, je zult aangenaam verrast worden door de bloemenpracht.