Inhoudsopgave Hide
  1. Vlijtige lies
  2. Water
  3. In bloei

Nog even en het is weer tijd om eenjarige planten te gaan kopen. Je kunt er je lege plekken in de tuin mee te vullen of wat losse bakken plaatsen op het terras of op je balkon. Wat is nou leuker dan die bakken vol met fleurige bloemen op een balkon te zien staan of hangen? Of in de voortuin een bak naast de voordeur, een echte verwelkomer voor je  visite en de postbode kan er ook van mee genieten. Of gezellig op je zonneterras zitten tussen fleurige bloembakken. Het is beter nog heel even te wachten totdat je echt geen nachtvorst meer hebt, meestal houdt men half mei aan, maar ik moet bekennen dat  ik dat niet zo lang uithoud hoor. 

Begonia

Maar we kunnen nu wel al vast uit gaan zoeken welke we straks willen gaan planten. Bijna alle eenjarigen houden van de zon, er zijn een paar uitzonderingen gelukkig voor de schaduwliefhebbers en dat zijn de Vlijtige lies, Begonia en de Fuchsia. Over de Fuchsia, ook wel Bellenplant genoemd, heb ik al eens een artikel over geschreven, dat kunt u hier vinden.

Vlijtige lies

De Vlijtige lies is een eenjarige die zijn haar naam eer aan doet. Bloeit rustig een half jaar achter elkaar door. Kan heel goed in de schaduw, maar in de zon kan ook hoor, geen probleem. Het enig wat je, naast water geven natuurlijk, moet doen is de uitgebloeide bloemen en dode bladeren weghalen. Als je dat doet dan blijft deze Lies constant doorbloeien. Als je de dode bloemen laat zitten gaan ze zaad vormen en dan bloeien ze niet meer. Bovendien zijn ze in de kleuren rood, roze, wit, lila en oranje te krijgen. Er zijn soorten met grote bloemen, kleinere bloemen, dubbele bloemen en sommige zijn tweekleurig, dus keuze zat. Ik vind het een topper en koop ze zelf elk jaar weer.

Vlijtige lies

Water

Water geven, ik zei het hierboven al even, is wel heel belangrijk bij eenjarigen. Hun wortelstelsel is heel anders dan van vaste planten en als ze in een pot staan drogen ze ook nog eens veel sneller uit. Zet ze liever niet op een winderige plek want naast uitdroging heb je dan ook snel luizen in je weelderige bloemenpracht en daar zit niemand op te wachten. Dus vaak water geven, als het erg warm is elke dag! Het liefst of ‘s morgens vroeg voor de zon schijnt, of ‘s avonds als de plant weer in de schaduw staat.

Afgezien van de Vlijtige lies, Begonia en Fuchsia die je in elke kleur van de regenboog kunt krijgen, hieronder wat andere eenjarigen per kleurgroep, aangezien de meeste mensen hun eenjarigen op kleur uitzoeken: 

Petunia

Blauw/paars : Petunia, Lobelia, Lavendel

Rood/roze: Petunia, Leeuwenbekje, Verbena, Lupine, Cosmea

Geel: Petunia, Afrikaantje, Rudbeckia

Wit: Zomermargriet, Lobelia, Phlox, Alyssum

Dit is maar een zeer beperkte hoeveelheid van het aanbod wat er is , maar ik hoop dat het je vast in de stemming brengt.

Rudbeckia

In bloei

Het is verleidelijk om bij het tuincentrum planten te kopen die al lekker in bloei staan. Deze slaan echter minder goed aan. Het is beter om de plant inderdaad op het bloeiende exemplaar uit te zoeken en dan zelf vervolgens die exemplaren te kopen die hun meeste bloemen nog in de knop hebben zitten.

Zomermargriet

Als je de lievelingen dan geplant hebt in een bak, zorg dan wel voor een aantal gaten in de onderkant van de bak, dan kan het overtollige water weglopen. Anders houden ze er snel mee op! Als het grote bakken zijn, kun je ook wat van die hydrokorrels op de bodem leggen. Die nemen overtollig water op en vergeet je ze een keer water te geven dan kunnen ze als een buffertje dienen.