Een luchtfoto van de meeste stedelijke gebieden toont stukken asfalt, zwarte teer en daken met grindballast. Warmte straalt van de donkere daken af en het water stroomt over de harde, hopelijk ondoordringbare oppervlakken. Toch is er een nieuwe trend die de eentonigheid van gewone daken doorbreekt: groene daken. Groene daken beginnen huiseigenaren, bedrijven en zelfs steden aan te spreken als een aantrekkelijke manier om milieubewustzijn te bevorderen en tegelijkertijd de problemen van conventionele daken op te lossen.
Wat is een groendak?
Een groendak is een ecologisch alternatief voor de traditionele dakbedekking. Een groendak bestaat uit sedum cassettes. Dit zijn stukken groen die voorbegroeid zijn, wintervast en bestaan uit een mengeling van sedums. Het resultaat is een stukje groen op je dak.
Welke soorten groendak zijn er?
Er zijn twee soorten groendaken: intensief en extensief. Intensieve groendaken zijn in wezen verhoogde parken. Ze kunnen struiken, bomen, voetpaden en banken ondersteunen met hun complexe structurele steun-, irrigatie-, drainage- en wortelbeschermingslagen. Ze zijn ook vaak zwaarder en vereisen een steviger dak.
Extensieve groendaken zijn relatief licht. Ze ondersteunen een stevige inheemse bodembedekker die weinig onderhoud vereist. Extensieve groendaken bestaan meestal alleen vanwege hun milieuvoordelen en functioneren niet als toegankelijke daktuinen. Deze laatste komt dus ook meer voor omdat het makkelijker te realiseren is.
Kies ik het best een intensief of extensief groendak?
Welk type groendak je verkiest, hangt af van je voorkeur. Wil je vooral een groen, ecologisch dak met veel milieuvoordelen en om kosten op je energiefactuur te besparen? Dan is een extensief groendak zoals sedum dakbedekking de beste keuze. Een intensief groendak is vooral als je je dak wil omvormen tot een toegankelijke groene ruimte.
Hoeveel kost een groendak?
De prijs van een groendak varieert van 40 tot 200 euro per vierkante meter. De reden van dit grote prijsverschil zijn diverse factoren. Is een nieuwe dakbedekking vereist? Moet er een onderlaag worden aangebracht en op welke manier? Welk type vegetatie of groendak wil je?
Zo kun je kiezen voor een dak uit één laag, twee lagen of drie lagen. Een eenlagig groendak bestaat uit een drainerende grondlaag bovenop een waterkerende bedekkingslaag. Sedum of andere planten groeien in deze grondlaag. Verder kan je ook een laag toevoegen. Dit is vaak een extra drainagelaag onder de grondlaag. Bij een derde laag wordt er gekozen voor een gelijkaardig systeem als bij een tweelagig groendak. Alleen wordt er gebruik gemaakt van een hemelwaterreservoir dat water langer kan vasthouden. Een dakspecialist helpt je graag met advies en stelt een offerte op maat voor zodat je weet aan welke prijs je je mag verwachten.