Voor het vinden van een dakdekker moet je zelf marktonderzoek doen. Doe dat niet door klakkeloos de eerste beste dakdekker een offerte te laten uitbrengen, maar informeer eerst welke bedrijven goed staan aangeschreven. Vervolgens maak je een selectie van 4 of 5 bedrijven. Die komen bij je langs om de situatie in kaart te brengen en maken vervolgens een offerte voor het dakonderhoud. Op basis van die offertes kun je de bedrijven vergelijken.

Selectiecriteria

Offertes van een dakdekker zijn op basis van diverse criteria te beoordelen. Als een lage prijs voor jou het belangrijkst is, kies je gewoon degene die je dak het goedkoopst kan herstellen. Je laat de keus van de gebruikte materialen dan bewust buiten beschouwing. Dat betekent dat een dakdekker tweedehands dakpannen kan gebruiken om je dak te herstellen. Als ook de kwaliteit een rol speelt, selecteer je eerst de beste dakdekkers, die je vervolgens vergelijkt op basis van prijs.

Prijsverhogende factoren

Kwaliteit kost altijd geld. Als je een dakdekker kiest die altijd de beste materialen gebruikt, is het logisch dat die een hogere offerte zal aanleveren. Ook als er extra services en diensten worden verleend worden, dan moet daar extra voor worden betaald. Bij extra diensten kun je denken aan het schoonmaken en repareren van de dakgoten. Er zijn ook dakdekkers die een inspectie van het rookkanaal van de schoorsteen kunnen uitvoeren.

Verborgen kosten

Je kan bij een dakdekker ook te maken krijgen met verborgen kosten. Stel je woont in Amsterdam en kiest een dakdekker Haarlem. Let er dan op dat de voorrijkosten zijn meegenomen in de offerte. Een andere beruchte extra kostenpost is de huur van steigers of een afvalcontainer. Het vergt enige oefening om te ontdekken of offertes wel alle kostenposten bevatten. Maak dus voor jezelf een lijstje met de kosten die op een offerte vermeld moeten worden.

Informatie opvragen

Als je nog 2 of 3 dakdekkersbedrijven hebt waaruit moet worden gekozen kun je externe informatie raadplegen. Bijvoorbeeld de reviews van andere klanten over het geleverde werk. Als veel klanten niet tevreden zijn, dan zegt dat iets over de kwaliteit en klantvriendelijkheid van de dakdekker. In technisch opzicht is het belangrijk dat je voor een dakdekker kiest die beschikt over de nodige diploma’s, actuele certificering heeft en lid is van een landelijke vakvereniging. Deze informatie is vaak op de website van de dakdekker te vinden.

Nazorg

Nadat je dak is gerepareerd, kan je woning er weer een tijdje tegenaan. Veel dakdekkers geven garantie op de werkzaamheden die ze hebben verricht. Als je tevreden bent over de werkzaamheden, kun je besluiten om een onderhoudscontract af te sluiten bij deze dakdekker. Hij komt dan regelmatig langs voor een dakinspectie en repareert dan beginnende schade.