Het organiseren van een evenement lijkt steeds moeilijker te worden. Je hebt vaak te maken met een beperkt budget, er is sprake van veel concurrentie en de bezoekers stellen steeds hogere eisen aan de geleverde kwaliteit. Ga er maar aan staan. En dan moet je tegenwoordig ook nog eens een duurzaam evenement organiseren. We helpen je met het verduurzamen van je evenement, met drie simpele stappen.

Voor je aan duurzaamheid gaat denken

Vooraf; een duurzaam evenement is meer dan dat je voortaan biologische maaltijden aanbiedt. In feite kan alles wat met je evenement te maken heeft duurzamer. Om je evenement ineens volledig duurzaam te maken, valt echter niet mee. Daarom is het beter om steeds wat kleinere duurzame stapjes te maken om uiteindelijk een duurzaam evenement te worden. Je ontkomt niet aan promotieartikelen bijvoorbeeld, je kunt echter wel proberen zo weinig mogelijk te printen, om maar eens een voorbeeld te noemen. 

No Show

Wil je een duurzamer evenement, probeer dan het anatal No-shows, mensen die niet komen, zoveel mogelijk te beperken. No-shows duidt toch op onduidelijkheid bij het aan- en afmelden. Wees daar in de aanloop naar het evenement dus duidelijker in. Bij duurzaamheid past zeker een soort van verspilbijdrage als iemand niet komt opdagen. Bovenal is het echter vooral belkangrijk om een zeer interessant programma te bieden zodat mensen niet eens overwegen om niet te komen. 

Catering

Uiterarad vraag jij de ingehuurde cateraar om met behulp van lokale en biologische producten te gaan koken. Het vraagt enige creativiteit van de cateraar, maar dat maakt het ook weer uitdagender. Je kunt ook gebruik maken van biologisch afbreekbare disposables. Houd wat betreft de catering rekening met de eerder genoemde no-shows en de omvang van je bestelling. Bestel je per verwachte gast, dan houd je vrijwel altijd over en verspil je dus etenswaar. En dat zou zonder zijn.

Geen goodie-bag

Ga nou eens na wat er doorgaans in een goodie bag zit en tel eens het aantal goodie bags dat na een evenement achterblijft. Mensen zoeken er uit wat ze leuk vinden en jij zit met een berg afval. Denk aan iets anders om weg te geven, een leuk polsbandje bijvoorbeeld of een dopper. Daar hebben de gasten echt iets aan. De dopper zou je vooraf al kunnen geven, zodat ze er gedurende de dag water in kunnen doen. Zo zie je hoe simpel je al iets aan de duurzaamheid van je evenement kunt doen. Begin met kleine stappen, dan komt de rest vanzelf wel.