In Nederland nemen wij duurzaamheid serieus. Het is voor ons belangrijk dat niet alleen wij, maar ook de volgende generaties nog lang en gelukkig op deze wereld kunnen leven. Hiervoor is het essentieel om duurzamer en circulair te leven. Het kabinet heeft ook als doel gesteld om in 2050 volledig circulair te zijn. Om dit doel te behalen moet er nog flink wat gebeuren! Eén van de eerste stappen? Koop je aardappelen, fruit en groenten bij je boer! 

Boodschappen bij de supermarkt? 

Tegenwoordig doen de meeste mensen hun boodschappen bij de supermarkt. Niet alleen de productie van het voedsel draagt bij aan de CO2 uitstoot, maar ook het transport. Naast het transport komt daar ook nog eens de opslag bij. Veel producten moeten in gekoelde ruimtes of zelfs diepvries ruimtes bewaard worden. Dit vergt veel energie en zorgt ook voor meer uitstoot. 

Vooral producten die uit andere landen komen, zorgen voor extreem veel uitstoot. Zo zijn met name de lucht- en scheepvaart de grootste vervuilers binnen de transportsector. Kies daarom voor lokale producten. Deze producten hebben natuurlijk de standaard uitstoot, maar er komt niet nog extra uitstoot bovenop als het gevolg van transport. 

Lokaal aanbod

Er zijn door heel Nederland heen talloze boeren die hun producten rechtstreeks aanbieden, zelfs in Noord-Holland! Hoe vaak heb je wel niet gezien dat er een kraampje langs de weg staat met wat producten? De boeren bieden simpelweg aan wat ze op dat moment hebben afhankelijk van het seizoen. Ook binnen het lokale aanbod is het belangrijk om verder te kijken dan ‘is het lokaal?’. Zo kunnen ook lokale producten nog veel uitstoot veroorzaken. 

Er zijn verschillende soorten groente en fruit die boeren aanbieden. Belangrijk is dat je hierbij kijkt naar wat er wordt aangeboden in welk seizoen. Afhankelijk van het seizoen, wordt het een stuk lastiger om een bepaalde gewassen te laten groeien. Dit kost meer tijd en geld, maar ook meer energie en grondstoffen: meer uitstoot. Zie je bijvoorbeeld een aardbeienkraam, maar is het al bijna december? Dan is de kans groot dat er veel meer uitstoot is vrijgekomen bij de productie in vergelijking met aardbeien uit de maand juli. Eigenlijk simpelweg ‘eet wat de pot schaft’.

Lees ook: Groente in het seizoen

Geen lokale boer?

Heb je niet de mogelijkheid om bij een lokale partij producten te halen? Probeer dan ook in de supermarkt bewuster te zijn met het aankopen van groente en fruit. Hierbij geldt hetzelfde principe. Aardbeien in de supermarkt in de winter, hebben voor meer uitstoot gezorgd dan aardbeien van juli. Nu denk je misschien dat het weinig uitmaakt, de aardbeien zijn toch al? Juist daarom maakt het uit, ze worden gemaakt omdat er vraag naar is. Haal de vraag weg, dan zal het aanbod ook verminderen. Kies in de supermarkt ook voor producten die niet verpakt zijn in lagen plastic. Zo kunnen we beetje bij beetje alles wat milieuvriendelijker maken. Op naar een duurzamere Nederland, samen maken we het verschil!

Ben jij wel eens bij een boerderijwinkel geweest?