Houten speelgoed is een geweldige manier om kinderen een gevoel van creativiteit en zelfexpressie te geven. Houten speelgoed is niet giftig, duurzaam en milieuvriendelijk. Ze gaan jaren mee en gaan niet snel kapot. Bovendien bevordert houten speelgoed de creativiteit van kinderen doordat ze hun eigen speelgoed helemaal zelf kunnen maken.

Goedkoop is duurkoop

Houten speelgoed heeft wel zo zijn prijskaartje. Dat mag ook wel, gezien het feit dat er ook houten speelgoed is dat met de hand is gemaakt. De kosten worden vooral vergeleken met kunststof speelgoed. Zoals we al eerder aangeven is houten speelgoed duurzaam en milieuvriendelijk. Het speelgoed gaat dus veel langer mee dan kunststof speelgoed waardoor het jarenlang binnen de familie blijft. 

Origineel cadeau

Houten speelgoed is een geweldig origineel cadeau dat jarenlang gekoesterd zal worden. Ze kunnen worden gegeven als een kraamcadeau, een verjaardagscadeau of zelfs een vakantiecadeau. Dit speelgoed is gemaakt van natuurlijke materialen en kan worden aangepast met de naam van uw kind erop. Grapat is zo’n merk dat voor haar houten speelgoed gebruik maakt van natuurlijke materialen zoals beuken- en berkenhout. De artikelen van Grapat zijn erg origineel omdat het de fantasie van de kinderen prikkel om iedere dag weer iets nieuws te verzinnen!

Wat voor houten speelgoed is er allemaal

Houten speelgoed is er in verschillende soorten en maten. Er zijn houten treinen, vrachtwagens, auto’s, bouwmachines, puzzels en spelletjes. Daarnaast is houten speelgoed is geweldig om kinderen te leren over vormen, kleuren en cijfers. Net als bij de overige speelgoed soorten moet je goed opletten voor kleine onderdelen. Kies het juiste speelgoed uit bij de leeftijdscategorie voor wie het bestemd is. Kinderen zijn altijd geneigd om te sabbelen op speelgoed. Let daarom goed op wanneer je kinderen laat spelen met kleine houten speelgoed poppetjes. 

Geef je houten speelgoed een opfrisbeurt door het te verven

Je kan je houten speelgoed een tweede leven geven door het te beschilderen. Ook zijn er verschillende knutselsets die hiervoor al bedoeld zijn. Net als bij overige verfprojecten is het goed om je te verdiepen in de mogelijkheden van de te gebruiken verf. Kinderen willen nog wel eens houten speelgoed in de mond stoppen waardoor niet iedere verf geschikt is. Uit sommige verf kunnen namelijk zware metalen uit de verflaag ontstaan wanneer het vochtig wordt. Koop daarom altijd kindvriendelijke die voldoet aan de NEN norm EN71-3. 

Van welk soort hout wordt er houten speelgoed gemaakt?

Tot slot sluiten we af met de vraag vanaf welke boom nou eigenlijk het beste houten speelgoed gemaakt kan worden. Doorgaans wordt het speelgoed gemaakt van vurenhout en beukenhout. Maar ook bij deze twee soorten wordt de voorkeur gegeven aan beukenhout. De reden waarom er gekozen wordt voor beukenhout is omdat deze houtsoort minder splintert. Als je kijkt naar de veiligheidseisen van speelgoed is dat wel een belangrijke!