Milieuvriendelijk zijn betekent leven op een manier die niet schadelijk is voor het milieu. Deze manier van leven wordt steeds belangrijker, omdat we onze planeet moeten beschermen tegen door de mens veroorzaakte schade. 

Er zijn verschillende manieren waarop je duurzame veranderingen kan doorvoeren om bij te dragen aan een groenere wereld. Het kan gaan van een kleine verandering, zoals het gebruik van een recyclebare waterfles in je dagelijks leven, tot een grotere investering, zoals het installeren van zonnepanelen om de overstap te maken naar duurzame energie voor je huis. In dit artikel gaan wij in op 3 tips voor het verduurzamen van je levensstijl. 

Stop met het gebruik van plastic!

Plastic gaat nooit weg. Vandaag de dag zijn er miljarden kilo’s plastic te vinden in de oceanen. Elk jaar komen duizenden zeevogels, zeeschildpadden, zeehonden en andere zeezoogdieren om het leven nadat ze plastic hebben gegeten of erin verstrikt zijn geraakt. Naast de schade aan dieren brengt plastic ook veel schade teweeg aan de rest van de natuur. Zo kost het enorm veel energie om plastic te maken, dit zorgt voor veel vervuilende uitstoting. 

Je kunt in een paar eenvoudige stappen beginnen je plastic afval te verminderen: gebruik herbruikbare tassen als je boodschappen doet, hergebruik plastic flessen of recycle alles wat je van plastic gebruikt. De belangrijkste tip is, probeer plastic te vermijden. Koop producten zonder plastic verpakking, of kijk naar producten die van duurzame materialen zijn gemaakt. Bijvoorbeeld bamboe kleding, een hartstikke mooi alternatief. 

Geef producten een tweede leven. 

Spullen die je niet meer nodig hebt, kunnen een langere levensduur krijgen door ze door te verkopen of te doneren. Door de levensduur van een product te verlengen, zorg je voor minder vraag naar nieuwe producten. Als we allemaal vaker tweedehands producten kopen, zal dit mogelijk voor een vermindering van massaproductie zorgen. Breng je oude spullen daarom naar de Kringloop of zet het op Marktplaats. En kijk altijd op Marktplaats of andere tweedehandswinkels of je daar mooie producten kunt vinden. 

Gebruik duurzame of minder energie

Gebruik je producten met een slecht energielabel? Ga dan eens op zoek naar een product met een goed energielabel. Vergeet ook niet om je oude product weer aan te bieden als tweedehands product, om het zo een langer leven te geven. Wil je de zoektocht naar een energiezuinig product gemakkelijk maken? Gebruik dan een vergelijkingssite zoals Bigshopper, waar je producten kunt vergelijken op basis van specificaties en prijzen. Zo vind je gemakkelijk een energiezuinig product. 

Echter, de beste oplossing is natuurlijk minder energie gebruiken. Kijk je ’s avonds naar tv en ga je slapen, controleer dan goed of je het apparaat ook echt zet en niet op stand-by. Doe dit bij alle apparaten die je gebruikt. Of doe altijd het licht uit als je een kamer verlaat. Zo zijn er allerlei kleine stappen die je kunt nemen die bijdragen aan een groenere wereld.