Je hebt inmiddels vast wel eens gehoord van een sapkuur. Het is in de afgelopen jaren namelijk behoorlijk populair geworden, vooral in periodes zoals deze, wanneer mensen alweer na gaan denken over hun goede voornemens voor het nieuwe jaar. Je kunt een sapkuur voor verschillende doeleinden gebruiken, maar ze worden het meest gebruikt om af te vallen of om een gezondere leefstijl te creëren. Maar wat is zo’n sapkuur nu eigenlijk en wat zijn de voordelen ervan? Dat vertellen we je in dit artikel!

Wat is een sapkuur?

Een sapkuur, ook wel bekend als een detox sapkuur of sapvasten, is een kuur waarbij je voor een bepaald aantal dagen alleen koudgeperst sap drinkt en verder niets anders eet. Je eet dus geen vast voedsel en je drinkt ook geen alcohol of frisdrank of iets dergelijks. De meeste mensen volgen een sapkuur voor het ontgiften van het lichaam en het ontlasten van onder andere de lever en de darmen. Daarnaast kan het helpen bij het afvallen en is het een goede manier om ongezonde gewoontes af te leren. Zo’n sapkuur kun je zelf maken als je wil, als je een goede blender thuis hebt. Maar er komen ook steeds meer specialisten op de markt waarbij je sapkuren kant-en-klaar kunt kopen. Het is het beste om een sapkuur bij een specialist te bestellen, aangezien je er dan zeker van kunt zijn dat er alle voedingsstoffen inzitten die je nodig hebt. 

De voordelen van een sapkuur 

Tijdens een sapkuur drink je dus alleen maar koudgeperst sap dat is gemaakt van diverse groenten en fruit. Dit betekent natuurlijk dat je veel vitaminen en antioxidanten binnenkrijgt, waardoor je een beter immuunsysteem krijgt en je algehele gezondheid verbetert. De resultaten van een sapkuur hangen af van de duur van de kuur. Koop je de kuur van een specialist, dan kun je vaak kiezen tussen een kuur van 3, 5 of 7 dagen. De sapkuur van 3 dagen is ideaal voor mensen die nog geen ervaring hebben met sapvasten en het een keer willen proberen. Met deze kuur kun jij bijvoorbeeld jouw lichaam even goed ontgiften na een ongezond weekend of wanneer je merkt dat jouw eetgewoontes de verkeerde kant op gaan. Door een sapkuur van 3 dagen te volgen is het zeker mogelijk dat je afvalt, maar wel minder dan bij een kuur van 5 of 7 dagen. Is het echt je doel om af te vallen, dan kun je dus beter voor een langere en intensievere kuur gaan. Aangezien het groentesap dat je drinkt weinig calorieën bevat maar wel veel voedingsstoffen, is het een goede manier om af te val door het beperken van je calorieën. Sapvasten voor 5 tot 7 dagen is een behoorlijke uitdaging, maar het resultaat zal het zeker waard zijn!