Wil jij afvallen? Dan is het belangrijk om dit op een verantwoorde manier te doen. Crash diëten waarbij je een tijdje veel te weinig eet en daardoor afvalt bereiken alleen maar het tegenovergestelde: je komt sneller aan en je lichaam is zwak. Los daarvan is het belangrijk om te letten op wat je koopt, eet en de verleiding minder groot te maken om ongezonde dingen te kopen in de supermarkt. Hoe val je verantwoord af? Wij geven een aantal tips mee. 

1. Genoeg beweging

Beweging is heel belangrijk, of je nou wilt afvallen of niet. Zorg er daarom voor dat je in ieder geval iedere dag een uur wandelt of matig-intensief fietst. Daarnaast zorgt intensievere training, zoals hardlopen of kracht, ervoor dat je meer calorieën gaat verbruiken en spiermassa opbouwt. Spiermassa heb je nodig om gezond en sterk te blijven!

2. Houd bij wat je eet

Bijhouden wat je eet kan je een goed beeld geven van wat je op een dag zoal eigenlijk consumeert. Velen van ons stoppen gedachteloos een paar koekjes in onze mond en vragen zich dan af waarom we maar niet afvallen. Afvallen betekent dat je minder calorieën binnenkrijgt dan dat je verbrandt. Die extra koekjes kunnen daar dan dus net een stokje voor steken. Bijhouden kun je doen via verschillende apps of in een schriftje. Wel is het belangrijk om de calorische waarde te berekenen, dus een app is absoluut makkelijker.

3. Zorg voor gezonde cccccc

Als je wilt overkomen om in die zak chips te graaien om drie uur in de middag, is het verstandig om gezonde tussendoortjes bij je te hebben of in huis te halen. Zo maak je het voor jezelf een stuk makkelijker. Denk aan een appel en een handje walnoten of een cracker met 30+kaas en komkommer. Ook proteine repen en -shakes zijn ideaal!

4. Maak een boodschappenlijst

Voordat je naar de supermarkt gaat, maak dan een boodschappenlijstje met alles wat je wilt gaan kopen. Zorg ervoor dat je dit doet echt voordat je gaat, zodat je de verleiding kunt weerstaan om de aanbieding met ongezonde producten mee te nemen. Ook is het verstandig om zonder honger te gaan. 

5. Drink voldoende water

Water is van levensbelang. Ook bij het afvallen is het belangrijk om genoeg water te drinken. Sport je er veel bij, dan al helemaal. Twee tot tweeënhalve liter is zeker aan te raden. Het zorgt ervoor dat je verzadigd blijft en dat je lichaam goed afvalstoffen kan afvoeren.