Vind je het maar lastig kiezen, op stedentrip of een actieve of juist ontspannen vakantie in de natuur? Dat snappen we, want het heeft natuurlijk beide zijn charme. Ga voor the best of both worlds en kies voor een hotel in Apeldoorn: dé hoofdstad van de Veluwe. Je geniet van alle stadse voorzieningen, en staat tegelijkertijd zo in de bossen van het Nationale Park De Hoge Veluwe. Het ene moment ben je wild aan het spotten, het andere moment drink je bier op een stadsstrand. Wat er allemaal te doen is? Wij hebben de beste tips verzameld!

Vroeg eropuit

Als je wild wil spotten, is het een goed idee om al vroeg uit de veren te zijn. ’s Morgensvroeg gaat het wild op zoek naar voedsel en grazen ze op open plekken, vaak aan de bosrand. Als je voor een hotel op de Veluwe kiest, loop of fiets je vanuit je hotelkamer zo het bos in. Ga alleen op pad of samen met de boswachter en bewonder edelherten, wilde zwijnen, damherten, reeën, vossen en Schotse hooglanders van dichtbij. Je kunt je bijna niet voorstellen dat deze prachtige dieren gewoon in Nederland leven! Er bestaan zogenaamde wildkijkposten die alleen samen met een gids te bezoeken zijn, en van waaraf je een fantastisch uitzicht hebt over de omgeving. Mocht er geen wild voorbijkomen, dan is het uitzicht het al waard.

Edelhert op de Veluwe

Dagje uit met het hele gezin

Apeldoorn is leuk voor stellen, singles én gezinnen. Met name voor kinderen is Kinderpretpark Julianatoren een waar paradijs! De website zegt dat het pretpark bedoeld is voor kinderen t/m 10 jaar, maar het is stiekem ook heel leuk voor mensen (ver) boven die leeftijd. Ga over de kop in de Tollende Muis, stap in de achtbaan, kom griezelen in het Spookslot of maak een vlucht over het park in Jul’s Bat Mouse. Bezoek je het park in oktober, dan kun je je volledig onderdompelen in Halloweensferen. Hier voel je je weer een dagje kind!

Waan je op het strand bij SOAP

Het oude, industriële Zwitsalterrein, nét buiten het centrum van Apeldoorn, is tegenwoordig een locatie waar veel ondernemers hun intrek hebben genomen en waar in de toekomst ook woningen worden gerealiseerd. Bezoek Bierbrouwerij De Vlijt, gevestigd in het oude ketelhuis, ga voor tweedehands koopjes naar Foenix of kom naar hét restaurant waar alleen desserts op de kaart staan: De Dessertclub. Als kers op de taart vind je hier SOAP, een stadsstrand midden op het Zwitsalterrein. Pizza’s, gamba’s, burgers en lekkere drankjes; hier is het de hele middag en avond goed toeven.

Aapjes kijken

Denk je aan Apeldoorn, dan denk je aan de Apenheul. Op een schitterende locatie in het Stadspark Berg & Bos ligt dit groene en ruime natuurpark, waar zo’n 300 apen van 35 verschillende apensoorten op prachtige, ruime eilanden wonen. Sommige apensoorten lopen zelfs los! Van babyaapjes tot gorilla’s en van doodshoofdaapjes tot capibara’s; er valt hier van alles te zien. Sowieso is het park heerlijk om doorheen te struinen, vanwege het vele groen en de mooie planten en bomen. Dorst of trek gekregen? Onderweg loop je tegen meerdere restaurants aan, waar je lekker kunt eten en drinken met uitzicht op de apen.