Ieder onderdeel van jouw woning en alles wat daaraan vastzit moet aan jouw strenge eisen voldoen voordat jij pas echt tevreden bent. En zo hoort het natuurlijk ook!

Maar dan wil je wel een ondergrond waar jij volledig op mag vertrouwen. Dat wil zeggen dat je een praktisch oppervlak neerlegt waar je, apart van wat aanvegen, helemaal geen omkijken meer naar hebt en nog jarenlang mee door kunt. Zeg nou zelf, dat is toch de ideale situatie? Helemaal wanneer jij tot in de kleinste details dit prachtige geheel hebt vormgegeven. Dat betekent geen tegelvloer, maar een terras van hout. Plavuizen trekken namelijk alg aan en je bent bovendien constant al dat onkruid tussen de voegen uit aan het halen. Met behulp van een tuinmes en/of azijn. En dat laatste stinkt behoorlijk, kunnen we je vertellen!

Nee, dank u beleefd. Dan liever een vlonder. We zullen jou dan ook precies uitleggen hoe je zo’n constructie in elkaar zet.

Maten

Allereerst meet je nauwkeurig de plek waar jouw vlonder komt te liggen, zodat je weet hoeveel planken en balken je nodig gaat hebben. Kom je er zelf niet helemaal uit, neem die gegevens dan mee naar de plaatselijke houtboer of bouwmarkt, waar vast wel een vakman of -vrouw jou kan helpen. Kies sowieso je hout daar uit en niet vanuit een (online) catalogus, omdat er anders geheid kleurverschillen op gaan treden.

Kies je een industriële look? Dan kunnen we jou steigerplanken aanbevelen.

Tussenruimte

Werking van het hout betekent het krimpen en uiteenzetten van alle onderdelen van jouw vlonder. Die meet zes of acht millimeter. Houd een vaste waarde aan.

Bodem

Je wilt niet dat je vlonder wegzakt, dus kies je voor een ondergrond die niet drassig is. Drainage eronder is altijd een heel goed idee, evenals de bouw op een hellend oppervlak. Voeg er zelfs nog worteldoek aan toe, zodat je niet door onkruid wordt lastiggevallen.

Onderbalken

De houtsoort is bepalend voor het aantal onderbalken dat je neerlegt. Meer exemplaren neerleggen mag maar minder brengt de stabiliteit van jouw vlonder in gevaar. Wees dus niet eigenwijs! Leg de balken bovendien allemaal op gelijke hoogte aan, zodat het geheel waterpas wordt.

Eerste plank

Zodra het onderstel klaar is, leg je de eerste plank neer. Haaks en recht. Vervolgens maak je die vast met speciale vlonderschroeven.

Volgende planken

Met t-stukjes voor de vaste tussenruimte leg je de volgende planken neer. Bij een scheve aanleg keer je gewoon terug naar de plank die nog wel goed lag en ga je vervolgens weer verder.

Laatste plank

Eenmaal bij de laatste plank aangekomen, bevestig je die ook weer met behulp van vlonderschroeven.

Randen

Je wilt niet tegen de onderkant van je vlonder aan hoeven kijken, dus zet je daar nog één of meerdere overgebleven planken tegenaan. En ja, weer met die vaste tussenruimte.

Klaar!

Nu is het een kwestie van al je gereedschap opruimen, aanvegen, inrichten en op de eerste zonnestralen van de zomer wachten. En trots zijn op je werk, natuurlijk!