Ook zo’n schaduw hoek in je tuin waarvan je niet weet wat je er mee moet? Of die plek onder die grote boom, wat groeit daar nou nog? Wees gerust, er zijn zat planten die het uitstekend doen in de schaduw, sommigen doen het zelfs alleen maar in de schaduw. Hieronder zal ik per categorie wat mooie planten opnoemen die het goed zullen doen in die schaduwhoek.

Eenjarigen

Om te beginnen met de eenjarige planten. Dit is gelijk een probleem want eenjarigen moeten heel hard groeien omdat hun cyclus nu eenmaal kort is. Om hard te kunnen groeien hebben ze veel licht nodig. Oeps dat is dus gelijk een tegenstelling! In diepe schaduw zal geen enkele eenjarige het overleven maar gelukkig zijn er toch een aantal die het in lichte of matige schaduw goed zullen doen.

Eenjarige Begonia, zijn te verkrijgen met roze, witte of rode bloemen.

Collinsia met prachtige paarse of violet kleurige bloemen.

Impatiens, oftewel een vlijtige liesje. Echt in alle kleuren te verkrijgen. Enkele bloemen, dubbele bloemen u zegt het maar.

Nicotania, ja inderdaad de tabaksplant. Ondanks zijn naam ruiken de bloemen heerlijk van deze plant.

Klimplanten

Clematis, er zijn natuurlijk verschrikkelijk veel clematissen maar o.a de Clematis alpina, Clematis viticella en Clematis tangutica doen het uitstekend in de schaduw. De eerste bloeit vroeg en de laatste twee bloeien later.

Hedera oftwel klimop behoeft denk ik geen nadere uitleg.

Klimmende hortensia

Lonicera of kamperfoelie met prachtige bloemen.

Struiken

Hydrangea of hortensia.

Iedereen kent natuurlijk de mooie ronde bloemen van de hortensia. Er is ook een andere soort hortensia, schermbloem genaamd, die je wat minder vaak ziet maar ook erg mooi is. De rand van de bol bestaat uit de bekende kleine bloemetjes maar met in het midden een hart van een andere kleur.  Een combinatie van beiden in je tuin is natuurlijk ook erg mooi. Links de bekendere hortensia en rechts de schermbloem hortensia. 

Pieris, prachtig met groen en rood blad en witte trosjes bloemen

Camellia, graag in de schaduw en sowieso geen ochtendzon op zijn voetjes.

Rhododendron

Skimmia, groenblijvend en krijgt mooie rode bessen.

Vinca, maagdenpalm met of witte of blauwe bloemen, uitermate geschikt als bodembedekker.

Juniperus, jeneverbes, een van de weinige coniferen die het in de schaduw doen.

Vaste planten

Aquilegia of akelei prachtige bloemen die zichzelf uitzaaien. Doen het trouwens ook in de zon maar ook heel goed in de schaduw onder een boom bijvoorbeeld.

Astilbe, pluimvormige bloemen

Geitebaard, ook pluimvormige bloemen maar imposanter dan de Astilbe.

Dicentra, gebroken hartje.

Hosta, prachtige planten maar lievelingsmaaltijd voor slakken, dat dan weer wel.

Varens en grassen

Deze groepen mogen wel apart vermeld.

Varens, ijzersterk. je kunt ze planten en verder vergeten mits er af en toe een buitje valt, ze houden niet zo van droge voeten. Verder kan ik hier nu allerlei soorten gaan opnoemen maar ze doen het allemaal goed in de schaduw. Bij mij staan ze onder, ja alweer die boom.

Grassen, wat vind ik ze prachtig, zoals ze meewuiven met de wind! Het zijn er zo veel en zo verschillend, daar zal ik nog wel eens een apart artikel aan wijden. De grootste familie grassen die het goed doen in de schaduw is de familie Carex.

Zoals je hieronder ziet is de laagblijvende Carex zegge ook geschikt als slaapplaats voor een van de buurtpoezen. Is allemaal geen probleem bij deze plant. Toevallig staat deze bij mij in de volle zon, ach sommige planten doen het overal!

Hierboven staan maar een zeer beperkt aantal planten per categorie vermeld, er zijn er nog veel meer die geschikt zijn voor in de schaduw. Ik heb geprobeerd juist een beetje de bekendere planten neer te zetten die je gewoon in het lokale tuincentrum kunt aanschaffen.

Daarnaast ook nog wel het vermelden waard dat een plant het natuurlijk niet alleen doet op de keuze zon of schaduw maar ook zeer afhankelijk is van bodemsoort, hoeveelheid water en of bemesting.

Toch hoop ik dat je met bovenstaande keuze inzicht krijgt in wat er allemaal kan groeien en bloeien in de schaduw en hopenlijk ga je dan toch die kale schaduwborder binnenkort wat opfrissen of weet je nu wat je kunt planten op dat kale stuk onder die boom.