De DZV campagne is een bewustwordingscampagne over de impact van onze voedingspatroon op het milieu. Het opzet is eigenlijk vrij simpel: in 40 dagen ga je met zoveel mogelijk mensen samen minder vlees en vis eten. Je kan er voor kiezen om hier fulltime aan mee te doen, of enkele dagen per week.

Het doel is om samen onze ecologische voetafdruk te verkleinen en om mensen uit te dagen om duurzamere voedingsgewoontes aan te nemen.

In 2011 is DZV opgezet door de Belg Alexia Leysen. Alexia was zelf geen vegetariër maar was ontzet over de klimaatproblematiek die grotendeels wordt veroorzaakt door de vleesconsumptie. Wat velen niet weten is dat de vleesindustrie nog meer broeikassen uitstoot dan de de hele transport sector samen. Schokkend vindt je niet? Omdat België in de top 5 staat van de landen met de grootste ecologische afdruk besloot ze dat het daarom tijd werd voor een krachtig signaal zodat burgers hun verantwoordelijkheid gaan nemen.

De klimaatverandering kan voor grote problemen zorgen. Zo schreef de website Knack 10 redenen waarom de mensheid voor de klimaatverandering moet vrezen. Veel mensen zijn bewust bezig met gezonde voeding. Laten we ook bewust stil staan bij de vlees die we consumeren. Want weet jij altijd waar jouw vlees vandaan komt of sterker nog dat vlees van zichzelf paars is in plaats van rood?

Laten we het gezellig houden

De redenen waarom de DZV campagne van start gaat kan rauw op je dak vallen. Met name als je de bijbehorende artikelen op de website leest. Dat we bewuster met onze samenleving om moeten gaan, dat weten we (hopelijk) inmiddels allemaal. Deze campagne zorgt ervoor dat je op een luchtige manier kan proeven van het minderen. Een deel van de Nederlanders eet elke dag vlees.Ook wij zijn hier schuldig aan en eerlijk; zoveel vlees hebben wij helemaal niet nodig. Voor de darmen zou het een stuk beter zijn als we het iets rustiger aan gingen doen. Meer afwisseling met vis of simpelweg een vlees loze dag is zeker niet slecht.

Daarom gaan ook wij de uitdaging aan want gewoontes blijven gewoontes. Je kan ze altijd doorbreken. Wij gaan proberen om 5 dagen per week geen vlees te eten. Doe jij ook mee?