Natuurlijk zie jij je graag omringd door vrienden en familie wanneer er iets te vieren valt, maar echt gezellig wordt het pas wanneer de inwendige mens eens goed verwend wordt met een borrelplank.

Het is nog niet niks hoor, een goeie gastdame of -heer zijn. Het huis moet aan kant, de inrichting moet ruimte bieden voor al je gasten en die willen allemaal dolgraag nog iets te eten of te drinken om echt in het feestgewoel op te gaan. Want als er reden is voor festiviteiten, dan wil je dat wel grondig aanpakken, uiteraard! Wellicht blijven er mensen eten en stel je een bijzonder diner samen. En dat wordt op de mooist mogelijke manier geserveerd, dat staat buiten kijf. Maar tussendoor dan? En in de avond? Dan hoort er een perfect gevulde borrelplank klaar te staan!

Dat kan nog lastig worden. Iedereen vindt weer wat anders lekker op een borrelplank en waar de een dus automatisch blij van wordt, laat de ander dit juist liever passeren. Het is toch niet eerlijk wanneer de ene helft van het gezelschap wel van jouw hapjes kan genieten en de andere helft niet?

Sleutelwoord: ‘variatie’. Dat voorkomt grote teleurstellingen. Om te weten wat je gaat serveren, kun je de volgende tips in acht nemen.

Lees ook: 3 manieren om duurzaam te leven

Inventariseren in een borrelplank

Mocht je ook een uitgebreid menu op tafel zetten, dan heb je dat stiekem al een beetje gedaan: je weet dan al wat mensen wel en niet lusten, mogen en of er wellicht allergieën in het spel zijn. Een goeie borrelplank blijft een mooie investering die je keer op keer weer uit de kast kan halen.

Garneren

Jouw borrelplank(en) zijn geen platformen waar je zomaar iets op kwakt. In plaats daarvan maak je er kleine kunstwerken van! Hoe mooier en aantrekkelijker de hapjes eruit zien, hoe sneller jouw gasten geneigd zijn er van te genieten. En daar maak je ze toch voor?

Succesnummers

Natuurlijk kun je het begrip ‘borrelplank’ zo breed mogelijk trekken, maar er zijn bepaalde ingrediënten die het altijd goed doen.

  • Toastjes: die kun je alvast vullen of los serveren, zodat je gasten zelf bepalen waar ze die mee combineren.
  • Smeersels: van pathé tot smeerkaas en salades, er is zo veel dat heerlijk gaat met een toastje of cracker. Laat het niet in de verpakking zitten maar verdeel het over je mooiste schaaltjes.
  • Olijven: marineer ze en serveer ze vergezeld van prikkertjes.
  • Kaasblokjes: ook handig om te prikken. Hoewel er altijd wel weer iemand is die zich niet kan bedwingen en zijn of haar vingers gebruikt. Laat ze lekker.
  • Worst: verkrijgbaar in vele verschillende soorten en maten. Zonder dit type vlees is er geen sprake van het populaire worst-kaas scenario. Sorry, die was flauw.
  • Vis: zalm en haring zijn graag geziene stukken zwemvlees op feestjes.
  • Augurk met ham: of andersom, mag ook. Dat hangt ervan af wat jij het belangrijkste ingrediënt van de twee vindt.

Natuurlijk mag de alcohol ook rijkelijk vloeien tijdens een feestje. Maar drink wel met mate, hè? Zeker wanneer je kijkt naar het aantal gasten dat nog zelfstandig naar huis moet rijden. Proost!