Haring wordt gerekend tot de vette vis, en dat is als liefhebber van vis een gezonde keuze. Vette vis staat zelfs in de Schijf van Vijf en aanbevolen wordt om tenminste eens per week vette vis te eten. Vette vis bevat meer dan 5 procent vet. Onder vette vis wordt overigens ook makreel, zalm en sardines gerekend.
Gezond uit de diepvries, vers en uit blik of pot
Vooral de visvetzuren DHA en EPA maken haring gezond. Deze onverzadigde vetzuren vind je vooral in de haring en de zalm. Het maakt overigens niet uit of de haring vers is, of dat je het uit de diepvries of uit een pot of blik haalt om te eten. Haring is gezond en blijft gezond. Ben je zwanger? Dan kun je beter niet beginnen aan rauwe haring. Zo beperk je de kans op voedselinfecties. Verhit je de vis, dan kun je het als je zwanger bent wel gewoon eten.
Gezondheidsraad adviseert 200 milligram EPA en DHA per dag
Met name de vetzuren in de vis, ook wel omega 3 vetzuren genoemd, zijn gezond. Deze vetzuren bieden onder andere bescherming tegen hart- en vaatziekten. Niet voor niets adviseert de Gezondheidsraad volwassenen om per dag 200 milligram EPA en DHA tot je te nemen. In 100 gram vette vis zit liefst zeven keer de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid. Overigens is meer dan deze aanbevolen hoeveelheid tot je nemen niet nodig.
Lees ook: Wat is surströmming
Vermindert de kans op hart- en vaatziekten
De omega 3 vetzuren verminderen net als het eten van rode bieten de kans op hart- en vaatziekten en hebben eveneens een gunstig effect op je bloeddruk. Bovendien is het rijk aan vitamine B12 en mineralen als jodium, fosfor en seleen. Vette vis biedt ook vitamine B6, eiwitten en vet. Ben je geen visliefhebber en lust je al helemaal geen haring? Dan kun je visoliecapsules nemen. Deze capsules bieden je ook de omega 3 vetzuren.
Het eten van vis is veilig en gezond
Het eten van vis is overigens – in tegenstelling tot berichten die je wel eens hoort- veilig. Vis wordt namelijk steekproefsgewijs gecontroleerd op de aanwezigheid van schadelijke stoffen. Deze steekproeven worden verzorgd door de NWA. Dat doen ze al voor de vis in de winkel terecht komt. Daardoor resteert de conclusie dat het eten van haring gezond en veilig is.
Veelgestelde vragen over haring
Ieder jaar kijkt men weer reikhalzend uit naar de komst van de nieuwe haring. De komst van de nieuwe haring is ongeveer halverwege juni. Ieder jaar wordt de officiële start van het seizoen het eerste vaatje geveild door het Nederlands Visbureau.
Wanneer de haring gevangen wordt op zee worden de ingewanden en de kieuwen verwijderd. De alvleesklier laat men zitten. De haring wordt gefermenteerd doordat de alvleesklier niet verwijderd wordt. Door dit proces en de enzymen krijgt de haring haar specifieke smaak.
Doorgaans is een haring bij de visboer €2.25.
Haring is volgens velen het lekkerste op een sneetje roggebrood. De zure smaak van het roggebrood is complementair aan de smaak van de haring. Ook is het gebruikelijk om de haring te eten in combinatie met een wit bolletje. Wat velen niet weten is dat het ook lekker is samen met een frisse salsa van augurk, ui en tomaat.
Een haring bevat de vitamines A, B2, B6, B11, B12, C en D. Naast de vele vitamines die de haring bevat zitten er ook mineralen in. De mineralen die in de haring zitten zijn calcium, fosfor en kalium. Deze vis kun je dus als een gezond tussendoortje beschouwen!
Een normale gezouten haring bevat 1 gram zout. Zoute haringen zijn gezond vanwege de goede vetten die ze bevatten, maar minder gezond vanwege het relatief hoge zoutgehalte.
Zoute haring is gezonder dan zure haring. De zoute haring is namelijk slechts licht gezouten. Een zure haring bevat meer verzadigde vetten. Ook bevat de zure haring mee calorieën waardoor de zoute haring een gezonder alternatief is.