Het seizoen begint er weer aan te komen: oliebollen, appelflappen en andere typische Hollandse lekkernij. Stiekem zijn appelflappen eigenlijk wel het hele jaar door lekker, en daarom zetten we deze vandaag in het zonnetje. Als je aan een appelflap denkt, denk je misschien meteen aan een bom suiker en vet. Gelukkig is niets minder waar en kun je tegenwoordig ook appelflappen maken die gezond en voedzaam zijn. Hoe je dat precies doet, leggen we je in dit artikel uit. Zo kun jij straks ook lekker genieten van appelflappen zonder schuldgevoel!

De ingrediënten voor een gezonde appelflap

Wist je dat je met een paar ingrediënten al een gezonde appelflap kan maken thuis? Je kunt dit recept zowel warm als koud eten. Dus een appelflap to-go is dan nog niet eens zo’n gek idee. Kopje koffie erbij en de trein en je ritje naar werk wordt ineens een stuk aangenamer.

Dit heb je nodig voor 3 gezonde appelflappen:

  • 3 volkoren wraps
  • 3 zoete appels, denk aan Jonagold of Elstar
  • 2 handjes rozijnen
  • kaneel
  • Twee theelepels stevia of honing

Zo maak je de appelflappen

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden
  2. Snijd de appels met schil in kleine blokjes
  3. Verwarm een koekenpan met een goede anti-aanbaklaag. Je kunt hierin de stukjes appel samen met rozijnen, flink wat kaneel en stevia of honing bakken op een laag vuur voor een minuut of vijf. Doe dit tot de appels wat zachter zijn geworden.
  4. Verdeel het appelmengsel over het midden van de 3 wraps. Vouw de wrap vervolgens in een driehoek dicht en leg ze met de gevouwen kant onder een bakplaat of rooster in de oven.
  5. Bak de appelflappen 10-15 minuten tot ze lichtbruin en krokant zijn.

Zoals je ziet is dit een hartstikke makkelijke manier om gezonde appelflappen te maken. Let je op de lijn of wil je gewoon minder suiker eten, dan kun je op deze manier verantwoord genieten van een traktatie. Wil je toch een keer wat uitpakken? Dan kun je hier bijvoorbeeld een bolletje light slagroom bij doen. Heerlijk als de appelflappen net uit de oven komen.