Kun jij ‘s winters ook zo genieten van je tuin? De verstilde aanblik van een winterse tuin kent zo zijn eigen schoonheid en biedt een intense rust. Alleen vanuit de woonkamer is het lastig om de echte tuin sfeer te ervaren. Een serre zou helemaal niet zo gek zijn wellicht voor de echte tuinliefhebber, maar ja: dat brengt de nodige kosten met zich mee. Serres vormen een uitbouw van de woning, iets wat een dure verbouwing betekent. Gelukkig bestaat er een prachtig alternatief op de serre of uitbouw, namelijk de plaatsing van een tuinkamer.

Wat is een tuinkamer precies?

Tuinkamers brengen géén verbouwing met zich mee. De constructie van een tuinkamer wordt namelijk tegen de gevel van de woning aan gepositioneerd, ter hoogte van de schuifpui die naar de tuin leidt. Tuinkamers zijn doorgaans geheel afgesloten d.m.v. glazen wanden met schuifpuien. Zo kun je zomers de schuifpuien openen om te genieten van je terras, waar je ‘s winters de schuifpuien natuurlijk gesloten houdt. Het bijzondere is dat tuinkamers meestal weinig meer vergen dan een waterpas terras, aangezien de tuinkamer gewoon op de terrastegels wordt geplaatst en wordt bevestigd aan de woning.

Genieten, of rillen van de kou?

Aangezien tuinkamers doorgaans geen faciliteiten bieden als verwarming zul je zelf creatief moeten zijn! Want niemand zit erop te wachten om met een dikke winterjas in de tuinkamer te gaan zitten. Allereerst: let op zonnig dagen. Tijdens zonnige dagen wordt de tuinkamer heerlijk door het zonnetje verwarmd en is er eigenlijk geen verwarming nodig (mits er geen vorst is). Hoe kun je de tuinkamer lekker verwarmen zonder centrale verwarming?

Er bestaan diverse alternatieve mogelijkheden om een tuinkamer te verwarmen:

  • Het plaatsen van een combi gas-elektrische kachel. Dit type vrijstaande en verplaatsbare kachel gebruikt optioneel zowel gas (via een gasfles) als elektriciteit om te verwarmen. Een relatief kleine ruimte als een tuinkamer is hier prima mee te verwarmen.
  • Het plaatsen van enkele infraroodpanelen. Infraroodpanelen stralen warmte (net als zonnestralen) op hetgeen (jij) waarop de stralen gericht zijn.
  • Straalkachel. Een straalkachel, of heteluchtkachel is prima in staat een tuinkamer te verwarmen, mits hij voldoende capaciteit biedt aan het aantal kubieke meters die de tuinkamer omvat. 

Open tuinkamer

De open tuinkamer is in wezen een terrasoverkapping. De open tuinkamer kent geen glazen schuifpuien, maar wel een dak, wat meestal bestaat uit polycarbonaat platen. Deze bieden beschutting tegen vele weertypen en zijn beter bestand tegen vallende objecten dan glas. De open tuinkamer steunt op twee staanders van aluminium en wordt eveneens gemonteerd aan de gevel van de woning. Dit type terrasoverkapping belemmert gelukkig niet de lichtinval van de woning. ‘s Winters kun je er dan wel niet plaatsnemen zonder jas, maar je kunt wel degelijk buitenshuis klusjes doen zonder nat te regenen of last te hebben van sneeuw en ijzel.