Velen dromen er al van vanaf het moment dat ze een eigen plek hebben, een mooie tuin. Je kan met allerlei middelen je droomtuin creëren. Maar het zal niet vanzelf gaan, en je zal er elke dag hard aan moeten werken, en ook moeten bijhouden, wil je je droomtuin krijgen. Maar hoe doe je dat?

De beginselen

Het is ten eerste belangrijk een schets te maken voor je aan het maken van je tuin begint. Denk aan welke uitstraling je tuin moet hebben, en hoe je dat vorm wil geven. Daarna ga je de juiste beplanting kiezen. Kijk naar de klimaat- en bodemcondities van je tuin. In tuinkassen heb je een ander klimaat voor de plant dan buiten in de open lucht. Schaf de juiste bloemen en planten aan. Denk aan welke kleuren je wilt gebruiken. Je kan voor inspiratie eens in het arboretum kijken, daar kun je allerlei exotische plantensoorten vinden. Ook kan je in tuincentra rondkijken. Je hebt er veel aan als je elke dag ongeveer 20 minuten in de tuin werkt, tijdens het tuinieren kom je misschien op allerlei leuke ideeën. Verwijder ook onkruid en ruim goed op voor je meer toevoegt. Je krijgt zo een steeds mooiere tuin. Je kan ook mensen inhuren om je te helpen bij het tuinieren, voor als je zelf de discipline mist. Daarbij moet je ook zorgen voor goed gereedschap zoals een snoeischaar en tuinhandschoenen.

Activiteiten in je tuin

Na het werken aan je tuin, wil je in je tuin kunnen zitten en ontspannen, dus maak een ontmoetingsplek met tuinmeubelen in de tuin rondom een open haard. Je kan ook een pad of terras aanleggen met bijvoorbeeld de houtsoort Bankirai. Kijk verder naar de juiste verlichting in de tuin, grondspots zijn een aanrader, maar lampions en wandverlichting doen het ook goed. Accessoires zoals potten, vazen en beelden doen het ook goed. Je kan ook dieren lokken naar je tuin met behulp van vogelhuisjes en planten die bijen en vlinders en dergelijke aantrekken. Een fontein is ook een mooi element om toe te voegen. Voor activiteiten die je kan doen in je droomtuin kan je denken aan een grasveld voor volleybal of badminton, of een jeu-de-boulesbaan voor volwassenen en een trampoline voor kinderen. Ook kan je een zwemvijver toevoegen om te zwemmen, maar een wat duurdere optie kan ook, namelijk een zwembad in de tuin. Een ander alternatief is een jacuzzi in de tuin. 

Als je een kleine tuin hebt

Als je jammer genoeg een kleine tuin hebt, kan je met deze tips je tuin groter doen lijken. Doe dit bijvoorbeeld door een eventuele hek of muur af te dekken. Ook kan je de kleur blauw gebruiken aan de zijkant van de tuin zodat de afstand groter lijkt. Een klimplant is ook mooi in een kleine tuin, en sier- of fruitboompjes ook. Die kunnen ook een muur of hekwerk afdekken. Succes!