Op jezelf wonen is op dit moment ontzettend duur. Daarom helpen alle beetjes om die gas-, water en elektriciteitsrekening omlaag te krijgen. En vaak is dat niet eens zo moeilijk! De maandelijkse kosten voor gas, water en elektra lopen de laatste tijd ontzettend hard op. Op jaarbasis gaat er ineens een stuk meer geld naar deze nutsvoorzieningen. Geld waar je ook een hoop leuke dingen mee zou kunnen doen. Met deze eenvoudige tips kun je makkelijk besparen op energie.

Voorkom tocht

Het voorkomen van tocht in huis, helpt een hoop bij het besparen op energie. Tocht zorgt namelijk voor een luchtstroom in huis, waarbij de zwaardere koude lucht naar binnen stroomt en de lichte, warme lucht verdreven wordt. Je kunt natuurlijk tochtstrips plaatsen in huis, maar ook het gebruik van goede gordijnen scheelt een hoop. Gordijnen houden namelijk ook warmte binnen en kou buiten. Ook op de plaatsen waar een gordijn misschien niet heel nuttig zou zijn. Door het plaatsen van een dakraam rolgordijn voorkom je bijvoorbeeld al een hoop tocht rondom dat raam. En alle warmte die binnenblijft, is warmte die je niet extra hoeft te stoken. 

Time je energieverbruik

Een andere manier om bewuster te worden van je energieverbruik, is door gebruik te maken van een kookwekker of timer. Want weet je hoe lang jij gemiddeld onder de douche staat? En dat die tijd waarschijnlijk aanzienlijk verkort kan worden? Als je jezelf gaat timen wanneer je doucht, kun je de keren erna proberen steeds sneller te douchen. Doe je er normaal 10 minuten over? Waarschijnlijk red je dat ook makkelijk in 5. En op die manier bespaar je niet alleen water, maar ook de kosten die gemaakt worden om het water te verwarmen. Win-win! En waarschijnlijk mis je die extra tijd onder de warme straal niet eens.

Houd jezelf voor de gek

Een andere manier om ervoor te zorgen dat je minder energie verbruikt, is door jezelf voor de gek te houden. Als je inrichting bestaat uit warme kleuren, voelt het namelijk ook sneller warm in huis, dan wanneer je veel koude kleuren hebt. Dus het loont om eens te kijken of jouw inrichting wat meer warmte uit kan stralen. Heb je nu veel koude kleuren in huis? Dat is geen probleem. Als je een blik werpt op een kleurencirkel, kun je eenvoudig zien welke kleuren elkaar complementeren. Vaak werkt het namelijk best goed om kleuren die tegenover elkaar staan op de cirkel, te combineren. En wil het met dit trucje niet zo lukken om een warmer gevoel in je huis te creëren? Dan kun je gelukkig altijd nog een extra trui aan doen, een dekentje erbij pakken of een lekker warm kruikje maken voor op de bank of in bed. En als je het kruikwater daarna aan de kamerplanten geeft, ben je ook nog eens extra duurzaam bezig.