Wanneer je ’s avonds een blik werpt op het bed je kind en hem of haar vredig ziet slapen, kun je zelf ook met een gerust hart gaan slapen. Die slaap hebben ze ook hard nodig en daarom is het goed om te kijken hoe je kind het maximale uit zijn of haar nachtrust kan halen. Dat begint wat ons betreft met een goed matras, die voor kinderen aan speciale eisen moet voldoen. Hieronder nemen we de belangrijkste punten met je door.

Veiligheid voorop

Veilig kunnen slapen is het allerbelangrijkst. Maar hoe toets je kindermatras op eventuele risico’s? Wij hebben verschillende tips verzameld waar een veilig kindermatras aan moet voldoen. Zo moet het matras vooral stevig zijn, zodat je kindje niet weg kan zakken in het bed. Daarnaast is het handig om te letten op scherpe, complexe of loshangende onderdelen waardoor je kind bekneld kan raken. Let hierbij ook op labels, waar jij misschien niet eens twee vingers tussen krijgt, maar waar je kind met een hand in verstrikt kan raken. Win daarnaast advies in over de kans op vervorming van het matras. Misschien neemt de hardheid snel af en kan je kind alsnog verstrikt raken. 

Fris en hygiënisch 

Bij een kindermatras hoort natuurlijk ook een afritsbare hoes, ofwel tijk, die je op 60 graden kunt wassen. Op deze manier kan ongelukje snel worden opgelost, zodat je kind iedere dag in een fris bed naar dromenland kan afreizen. Zorg er dus voor dat je een matras kiest met een tijk die het vocht niet te snel doorlaat. Mocht je kind dan niet direct aan de bel trekken, dan is het matras nog steeds schoon en weet je zeker dat er geen bacteriën en huisstofmijten op het matras (en de hoes) achterblijven.

Ventilatie

Een goede ventilatie in een matras is belangrijk om koel te kunnen slapen en het bed schoon te houden. Slecht ventilerende matrassen houden namelijk veel lichaamsvocht vast waardoor je kind in een vochtige omgeving slaapt. Dit vocht kan op de longen slaan en er kunnen zelfs schimmels op het matras ontstaan. 

Ondersteuning

Tot slot willen we nog één keer benadrukken dat de stevigheid van het matras van groot belang is. Het kan echt gebeuren dat je kind in een zacht matras wegzakt en moeite krijgen met ademhalen. Aan mogelijke gevolgen willen we niet eens denken… De juiste hardheid is daarnaast belangrijk voor een goede lichamelijke ontwikkeling en een natuurlijk slaaphouding. Om de hardheid te controleren kun je gemakkelijk de proef op de som nemen, door met je vlakke hand het matras stevig in te drukken. Zakt het matras tot 2 centimeter door? Dan heb je een prima matras.