De warmtepomp wordt steeds vaker naar voren geschoven als een duurzaam alternatief voor het verwarmen met een cv-ketel. En dat is natuurlijk interessant. Zeker gezien de wisselende energiekosten van de afgelopen tijd. Maar wat bespaar je nu daadwerkelijk met een warmtepomp? In dit artikel geven we meer duidelijkheid.

Twee soorten warmtepompen

Voor de besparing op gas is het belangrijk om te weten dat er grofweg twee soorten warmtepompen zijn: all-electric en hybride warmtepompen. Een all-electric warmtepomp werkt (zoals de naam al zegt) volledig op elektriciteit, waarbij een deel van de energie uit een externe bron gehaald wordt zoals de buitenlucht, de bodem of ventilatielucht. Een hybride warmtepomp werkt samen met de cv-ketel. De cv-ketel springt alleen bij als het echt nodig is met het verwarmen en deze zorgt ook voor het verwarmen van water. 

De besparing op het gasverbruik

De besparing op gas is het grootste met een all-electric warmtepomp. Daarmee bespaar je 100% op je gasverbruik. Als je ook elektrisch kookt, dan heb je helemaal geen gasaansluiting meer nodig.  Met een hybride warmtepomp bespaar je ook al veel op je gasverbruik. Volgens Milieucentraal is dit ongeveer 60%.

De kosten voor een warmtepomp

Die besparing is natuurlijk mooi, maar wat kost dat je dan? Wat een warmtepomp kost, is afhankelijk van verschillende factoren. Het hangt af van het soort warmtepomp, het vermogen en het rendement. Goed om te weten: ook dit jaar krijg je nog een aantrekkelijke subsidie vanuit de overheid bij het aanschaffen van een warmtepomp, de zogeheten ISDE-subsidie. Dit is een subsidie voor energiebesparende maatregelen. Deze geldt alleen voor het installeren van een warmtepomp in een bestaande woning.. 

Besparing op CO2

Naast de besparing op het gasverbruik, mogen we de besparing op CO2 ook zeker niet vergeten. Warmtepompen hebben een goed rendement, waardoor je weinig elektriciteit nodig hebt om veel warmte te produceren. Met een hybride warmtepomp kan je CO2-uitstoot ongeveer 25 procent dalen, met een all-electric warmtepomp 45 tot 55 procent ten opzichte van volledig verwarmen met een cv-ketel. 
Zo zie je maar dat je op meerdere manieren kunt besparen met een warmtepomp. Lees nog meer tips in het artikel ‘Een einde aan de hoge energiekosten?’.