Een tuin kan al snel rommelig worden, doordat u allerlei verschillende zaken zoals planten in elkaar laat overlopen. Om dit te voorkomen, kunt u gebruik maken van borderrand. Hierbij heeft u verschillende mogelijkheden. U kunt kiezen voor een kunststof borderrand of cortenstaal borderrand, maar u kunt ook zelf een borderrand maken. Hierbij kunt u gebruik maken van houten planken, maar ook (grote) stenen. 

Houten borderrand

Een houten borderrand kunt u erg eenvoudig zelf maken, met behulp van planken en palen. Deze zet u netjes in een rij in de grond. Om de zoveel meter of centimeter plaatst u een paaltje voor stevigheid, waarna u een sterk geheel heeft. Deze oplossing is erg makkelijk, maar is vaak wel gevoelig voor houtrot. Deze variant borderrand gaat dus het minst lang mee. Voor meer permanente oplossingen, heeft u een aantal andere mogelijkheden. 

Borderrand steen

Steen is een materiaal dat erg sterk is. Dit maakt het dan ook erg geschikt om een borderrand mee te maken. Hiervoor neemt u in de meeste gevallen een aantal grote blokken steen. De blokken steen kunt u direct op de scheidingslijn plaatsen en ingraven. Zo heeft u een sterke borderrand welke bijvoorbeeld uw grind en gras uit elkaar houdt. Ook kunt u een border maken met stenen door een soort bak te bouwen. In dit geval plaatst u de stenen in een halfsteens verband. Dit betekend dat u eerst een rij stenen legt, waarna de volgende laag steeds in het midden van de onderliggende steen begint. Zo zorgt u voor een zo hoog mogelijke constructiesterkte.  De stenen lijmt u aan elkaar met behulp van een sterke kit of cementlijm. 

Kunststof borderrand

Dit is een van de meest veelvoorkomende keuzes als het op een borderrand maken aankomt. Dit zijn grote kunststof rollen plaatmateriaal, wat als borderrand gebruikt wordt. Hiervoor graaft u een sleuf op de plaats waar u de border wilt maken. Hiervoor graaft u de borderrand bijna helemaal in. Een borderrand van 15 centimeter hoog graaft u bijvoorbeeld 14 centimeter in. Daarna vult u de sleuf weer met tuinaarde, wat u aanstampt. Als u dit netjes doet heeft u een mooie afscheiding tussen bijvoorbeeld uw gras en de andere beplanting in uw tuin. Kunststof borderrand is te verkrijgen in veel verschillende kleuren, zodat er altijd wel een variant borderrand bij zit die bij u in de smaak valt. Veel voorkomende kleuren zijn groene borderrand, grijze borderrand en zwarte borderrand van kunststof. Bij kunststof borderrand zijn ook kunststof grondpennen voor borderrand te verkrijgen. Deze gebruikt u om de borderrand, waar nodig, extra ondersteuning te bieden.

Cortenstaal borderrand

Tot slot is er de cortenstaal borderrand. Deze metalen rand heeft een rustiek karakter doordat deze een roestige look heeft. Dit kleurt erg mooi om een grasveld heen bijvoorbeeld. De metalen borderranden van cortenstaal hebben aan de onderkant punten welke u in de grond kunt steken. Geeft hier nog een extra tik op met een rubberen hamer en de rand zit helemaal vast in de grond. De cortenstaal borderrand is flexibel, dus ook geschikt voor hoeken en bochten. Ook schuift u in de meeste gevallen de cortenstaal borderrand gemakkelijk in elkaar. Zo heeft u een prachtige borderrand door uw tuin lopen. Cortenstaal borderrand is voor 2021 een sterk opkomende trend, dus als dat iets is waar u zich mee bezig houdt is dit zeker een aanrader voor in uw tuin.