Moeilijk in slaap kunnen komen of telkens wakker worden voordat de wekker gegaan is, is heel vervelend. En dat niet alleen: als je er regelmatig last van hebt, ondermijnt het je geestelijke en lichamelijke gezondheid. Alle reden dus om slaapproblemen zo snel mogelijk op te lossen.

Voordat je besluit tot drastischer maatregelen is het goed om je slaaproutine onder de loep te nemen. Welke dingen doe je die je nachrust aantasten, misschien zonder dat je nu nog beseft dat ze zo’n negatief effect hebben. En welke dingen zou je juist kunnen gaan doen om je nachtrust zelf te verbeteren.

Don’ts voor je nachtrust

Wat je zeker niet moet doen als je gemakkelijk in slaap wil kunnen vallen, is cafeïne gebruiken in de avond. Dit is immers een oppeppende stof, zelfs in kleine hoeveelheden en ook voor mensen die denken dat het op hen geen effect heeft. Datzelfde geldt voor suiker in alle vormen. Dit verstoort de hormonale processen in je lichaam rondom bedtijd, waardoor je veel onrustiger slaapt en vaker wakker wordt. Lekker laten staan dus, die koffie, cola en suikerrijke snacks voor de tv!

Over tv gesproken: naar een scherm kijken, of dat nu je tv, telefoon, laptop of in de bioscoop is, verstoort de aanmaak van melatonine en daarmee je slaapritme. Daarom is het slim om je echt aan te wennen in het laatste uur voor je naar bed gaat helemaal ‘offline’ te gaan.

Ook alcohol is niet goed voor je nachtrust. Sommige mensen zweren bij een zogenaamd ‘nachtmutsje’ omdat het lijkt alsof ze hierdoor makkelijker in slaap kunnen komen. Dat klopt ook, maar de kwaliteit van de slaap lijdt eronder en het doorslapen wordt erdoor bemoeilijkt.

Daarnaast is het bed delen met een huisdier niet goed voor je slaap, hoe gezellig het ook is. En de wijdverbreide gedachte dat je je slaap kunt inhalen, blijkt ook een mythe.

Do’s om beter te slapen

Als je de bovenstaande dingen achterwege laat en vervangt door ’s avonds water en thee (of décafe koffie) drinken, vaker lezen (in echte boeken), wandelen en een vaste bedtijd aanhouden, is er al een behoorlijke kans dat je slaapproblemen daarmee van de baan zijn.
Mocht het aanpassen van je gewoontes in de avond onvoldoende helpen, dan kun je je natuurlijk ook wenden tot professionele ondersteuning, bijvoorbeeld zoals die door Ruysdael Slaapkliniek wordt aangeboden. Dit is een gespecialiseerde kliniek voor de diagnose en behandeling van slaapproblemen, met vestigingen in Amsterdam, Hilversum, Den Haag en Oisterwijk. Wat deze kliniek bijzonder maakt, is dat het slaaponderzoek thuis plaatsvindt en je dus niet een nacht in een vreemd bed hoeft door te brengen. Slaap zacht!