Als je kanker hebt of hebt gehad, kan het lastig zijn om je leven weer op te pakken of om door te gaan zoals je het nu doet. Dat is jammer, want werken geeft juist veel voldoening en veel ritme en structuur aan je leven. Gelukkig kun je met hulp beter leren omgaan met het oppakken van je werk of het doorzetten van je huidige leven. Ondersteuning bij de gevolgen van kanker is dan heel belangrijk. In dit artikel geven we meer informatie over re-integratie na of bij kanker!
Hoe ga je weer aan het werk na of bij kanker?
Re-integratie na kanker is een langzaam proces dat voorzichtig en zorgvuldig aangepakt moet worden. Je bent immers nog erg kwetsbaar als je net bent genezen van zo’n ingrijpende ziekte. Het laatste dat je wil is dat je toch weer iets anders oploopt of tegen een burn-out aanloopt omdat het allemaal te snel gaat en te veel wordt. Voor de re-integratie of het werken bij kanker wordt dan ook een uitgebreid plan opgesteld, samen met het UWV of met de werkgever en eventueel de behandelaar of een arts. In zo’n plan staat beschreven wanneer je weer aan het werk gaat en hoe dit wordt aangepakt en opgebouwd. Als je weer aan het werk gaat, wordt dit plan nog regelmatig besproken met de werkgever en behandelaar. Mocht het nodig zijn, dan kan het worden aangepast en kun je eventueel even weer een stapje terug nemen.
Waar werk je aan bij re-integratie?
Het plan van aanpak is echter niet het enige dat wordt gedaan voor de re-integratie. Het is belangrijk dat je niet alleen bezig bent met kanker en werk. Naast het opbouwen van jouw werk is het ook goed om aan de slag te gaan met je lichamelijke en geestelijke gezondheid. Denk bijvoorbeeld aan sporten en mentale ondersteuning. Als iemand aan het herstellen is van kanker, werkt het goed om naast dat herstel weer een beetje aan het werk te gaan. Dit geeft namelijk weer ritme en zin aan je leven. Maar werk moet niet meteen weer het enige zijn waar je mee bezig bent. Vaak wordt zowel de herstellende persoon als de werkgever ondersteund in het proces door de behandelaar of een andere gespecialiseerde instantie. Ben je ondernemer, dan gaat dit natuurlijk weer net anders in zijn werk. Je hebt immers geen directe werkgever, maar je moet er toch zelf voor waken dat je niet meteen teveel gaat doen. Uiteraard kan er met een behandelaar of begeleidende instantie ook een plan opgesteld worden, dat je regelmatig samen bespreekt. Daarnaast hebben ondernemers meer ondersteuning nodig in het onderhouden van een gezonde werk-privé balans. Loop jezelf niet voorbij!