Wat zijn otoplastieken eigenlijk? En waarom zou je ze op maat willen laten maken? We kunnen ons voorstellen dat het woord otoplastieken je misschien niet bekend voorkomt, maar het woord oordoppen vast wel. We gebruiken ze allemaal wel eens, of het nu is om muziek te luisteren op de fiets of tijdens het sporten, of om onze oren te beschermen tijdens een festival of tijdens bepaalde werkzaamheden. In dit artikel leggen we je uit wat otoplastieken zijn en wat de voordelen hiervan zijn!
Wat zijn otoplastieken?
We kunnen ons voorstellen dat je eerste vraag is: ‘Wat zijn otoplastieken?’ Dat gaan we je uitleggen. Otoplastieken zijn op maat gemaakte oordoppen. De oordoppen worden dus helemaal aangepast en aangemeten voor jouw oren, zodat je zeker weet dat ze goed passen en comfortabel zitten, wat natuurlijk nog wel eens anders kan zijn bij standaard oordoppen. Daarnaast zorgen otoplastieken er voor dat je geen last hebt van het dragen van oordoppen, aangezien je amper voelt dat je ze in hebt. Ze passen immers precies in jouw oren, waardoor het heel natuurlijk voelt om ze te dragen. Er bestaan verschillende soorten otoplastieken voor diverse doeleinden, denk bijvoorbeeld aan: communicatie, muziek, schietsport, slapen, studeren, vliegen en voor op de motor of in een cabrio. Ze hebben ieder unieke eigenschappen.
De voordelen van otoplastieken
Otoplastieken hebben een hoop voordelen ten opzichte van standaard oordoppen. Het grootste voordeel is natuurlijk dat ze precies in je oren passen en je ze dus amper voelt zitten. Dit geeft veel comfort en zorgt er ook voor dat je niet bang hoeft te zijn dat ze uit je oren vallen. Dat ze precies in jouw oren passen, betekent ook dat ze beter beschermen tegen gehoorbeschadiging dan standaard oordoppen. Wanneer oordoppen niet goed passen, laten ze vaak namelijk toch nog behoorlijk wat geluid door. Een reden dat mensen minder snel oordoppen laten aanmeten, is dat ze denken dat dit erg duur is. Dit valt eigenlijk best mee, aangezien oordoppen op maat veel langer meegaan dan standaard oordoppen. Een set otoplastieken gaat gemiddeld vier tot vijf jaar mee.
Verschillende materialen
Otoplastieken kunnen van verschillende materialen gemaakt worden. De meest gebruikte materialen zijn siliconen en acrylaat. Siliconen otoplastieken zijn zacht en oordoppen van acrylaat zijn juist hard. Beide materialen zijn uiterst geschikt voor oordoppen op maat en beschermen je oren optimaal. Welk materiaal het beste bij jou past, hangt af van de situatie en jouw voorkeur. Het maximale dempingsniveau van siliconen is wel wat lager dan dat van acrylaat. Heb je dus sterke gehoorbescherming nodig, dan kun je het beste kiezen voor otoplastieken van acrylaat. Daarnaast nemen siliconen ook eerder vuil en stof op en zul je deze dus vaker schoon moeten maken. Acrylaat is qua materiaal wel duurder dan siliconen.