Met de lente in zicht is het tijd om weer te gaan zaaien, planten en oogsten in de moestuin. En een van de manieren om alvast aan de slag te gaan met je hobby, is het plaatsen van een kweekkas. Verse tomaten, aardbeien en tal van heerlijke kruiden uit eigen tuin: dit is allemaal mogelijk met het aanschaffen van een mooie kas in de tuin. Er zitten heel wat voordelen aan het hebben van een eigen kweekkas. Meer weten? Hier lees je alles wat je moet weten over de kweekkas!

De kweekkas

De kweekkas is een kas in de tuin waar je je eigen gewassen kunt groeien. Er zijn verschillende soorten kweekkassen verkrijgbaar. Zo kun je voor een klein kasje gaan waar je kleine gewassen in kunt groeien. Maar het is ook mogelijk om een grotere kas in de tuin te plaatsen waar je veel in kwijt kunt. Bepaal van te voren waar je de kweekkas voor wilt gaan gebruiken en wat je hier allemaal in wilt groeien. Er zijn drie soorten kassen:

  • Verwarmde kas: deze gebruik je het hele jaar door omdat deze verwarmd is en daardoor de gewassen voorziet van de juiste temperaturen.
  • Gematigde kas: deze kas kun je gedeeltelijk opwarmen, zodat gewassen niet kunnen bevriezen
  • Koude kas: deze kas wordt vooral gebruikt voor het groeien van gewassen vanaf het voorjaar, omdat de zon deze kas verwarmd.

Bepaal daarom eerst waarvoor je een kweekkas wilt gaan gebruiken en kies op basis daarvan een van bovenstaande opties. Daarnaast is het belangrijk om te bepalen waar je de kas plaatst. Het aantal zonuren dat een specifieke plek in de tuin krijgt is hierbij belangrijk: dit is essentieel voor de gewassen die je gaat groeien!

Dit zijn de voordelen van een kweekkas

Een kweekkas biedt de mogelijkheid om veel soorten gewassen te groeien. Dit betekent ook dat je gewassen kunt zaaien die normaal niet in het Nederlandse klimaat kunnen groeien, omdat ze hogere temperaturen nodig hebben. Met een verwarmde kas is het mogelijk om citrusvruchten, meloenen en druiven te kweken. Een ander voordeel van de kweekkas is dat je in staat bent de seizoenen te verlengen en vervroegen. Je kunt bijvoorbeeld in februari al starten met voorzaaien en in het najaar kun je nog langer oogsten dan wanneer je een moestuin in de buitenlucht hebt. 

Ontdek alle soorten kweekkassen

Kweekkassen voor in de tuin zijn er in veel soorten en maten. Zo zijn er kleinere kassen voor de hobbykweker, maar kun je ook grote kassen aanschaffen wanneer je het kweken serieus of professioneel wilt gaan aanpakken. Ga je voor het eerst starten met kweken? Dan is het aan te raden om te beginnen met een vensterbank model, waarmee je eerst de fijne kneepjes van het vak leert. Daarna kun je steeds een stapje verder gaan, totdat je een mooie kweekkas in de tuin hebt staan!