Ook al zijn er altijd al mensen geweest die dol waren op noten, sinds de gezondheidsvoordelen ervan bekender zijn geworden, kunnen noten zich in een toenemende populariteit verheugen. Ze zijn lekker, voedzaam en geven al snel een verzadigd gevoel, waardoor ze ook heel geschikt zijn voor mensen die willen afvallen.

Als het je om de gezonde eigenschappen van noten gaat, zorg er dan wel voor dat ze niet gebrand of geroosterd zijn en dat er ook geen suiker of zout aan is toegevoegd. Kies dus voor de pure noot, zonder bewerkingen of toevoegingen.

Ook dan is de ene noot de andere niet. Hoewel ze in hun pure vorm allemaal gezond zijn, hebben ze toch verschillende kwaliteiten. Daarom hier een korte bespreking van de gezondste noten en het advies om te variëren.

Amandelen, cashewnoten en hazelnoten

Als je amandelen koopt, neem dan die met het bruine vliesje er nog om. Dat bevat namelijk veel antioxidanten, die weer erg goed zijn voor het verhogen van je weerstand. Daarnaast leveren amandelen je vitamine E, wat een belangrijke rol speelt bij je stofwisseling. En of dat nog niet genoeg is, haal je er ook nog eens onverzadigde vetten en eiwitten uit. Een echte gezondheidsbom dus, die amandel!

Om de vitamine E extra goed op te kunnen nemen, kun je cashewnoten eten. Het hoge percentage onverzadigde vetzuren in cashewnoten zorgt namelijk voor een maximale opname van vitamines. Bovendien bevatten ze koper, wat onder meer bijdraagt aan een energiek gevoel. Als je dus een energiedip hebt, helpt een handje cashewnoten je daar zo weer bovenop.

Hazelnoten smaken niet alleen heerlijk maar zijn ook een must voor zwangere vrouwen, doordat ze foliumzuur bevatten. Dat kun je in tabletvorm slikken, maar je kunt ook elke dag wat hazelnoten eten. Buiten de voordelen voor het ongeboren kindje dragen hazelnoten ook bij aan gezonde bloedvaten en een krachtig hart.

Hoeveel noten zijn genoeg?

Je zult ook vast wel eens gehoord hebben, dat noten echte dikmakers (kunnen) zijn. Als je er meer dan een handje per dag van neemt, klopt dat ook. En jonge kinderen en vrouwen van boven de 50 en mannen van boven de 70 kunnen met nog minder toe: een half handje per dag volstaat voor hen.

Afhankelijk van je eigen voorkeuren kun je je noten aan je ontbijt toevoegen (gooi ze lekker door je yoghurt), ze als tussendoortje nemen op een moment dat je anders in de verleiding komt om een minder gezonde keuze te maken of als verrijking van je lunch- of maaltijdsalade. Het spreekt voor zich dat je die maaltijdsalades ook het beste zelf kunt maken, omdat de kant-en-klaar-varianten vaak veel verborgen calorieën bevatten.