Nog niet zo heel lang geleden zag je overal om je heen plastic. Tasjes, rietjes, flesjes, bordjes, bestek en nog vele andere producten werden veelvuldig van plastic gemaakt. Dit heeft een enorme invloed op ons milieu gehad, zo zijn de oceanen gevuld met ophopingen plastic. Gelukkig zijn mensen vandaag de dag een stuk bewuster en kiezen we vaak voor duurzame alternatieven. Zo kun je bijvoorbeeld je plastic tasjes inruilen voor papieren varianten. In dit artikel gaan we dieper in op de papieren tasjes en beantwoorden we een belangrijke vraag, namelijk: waarom zijn de papieren tasjes eigenlijk duurzamer dan die van plastic? 

De nadelen van plastic tasjes

Om een antwoord te geven op die vraag is het belangrijk om de nadelen van plastic in kaart te brengen. Plastic staat vandaag de dag in een erg negatief daglicht als het gaat om duurzaamheid, maar waarom is dat eigenlijk? In het lijstje hieronder hebben wij de belangrijkste nadelen van plastic op een rij gezet. 

  • De fossiele brandstoffen die de aarde heeft raken langzamerhand op. Het is dus zaak om hier niet meer uit te putten, maar uit oneindige bronnen. Het productieproces van plastic behoeft juist fossiele brandstoffen. Het is dus niet meer van deze tijd om plastic te produceren. Daarnaast vraagt het productieproces om enorm veel water en energie. 
  • Plastic tasjes zijn verantwoordelijk voor veel CO2-uitstoot. Niet alleen vanwege het productieproces, maar ook door het transport. Het wordt vaak geproduceerd in verre landen moeten daarom met een schip of vliegtuig vervoerd worden. 
  • De landen waarin plastic geproduceerd worden zijn vaak arme landen die het niet zo nauw nemen met goede arbeidsomstandigheden. De arbeiders kunnen vaak rekenen op een laag salaris en kunnen niet altijd rekenen op een veilige werkplaats. 
  • Plastic tasjes zijn niet biologisch afbreekbaar. Dit houdt in dat wanneer een tasje in de natuur terecht komt, deze voor altijd blijft liggen. Met alle gevolgen vandien voor de dieren, mensen en het klimaat. Dit is goed terug te zien in de plastic soep, ophopingen van plastic in onze oceanen.

De voordelen van papieren tasjes

Het gebruik van plastic tasjes brengt dus vele nadelen met zich mee, maar waarom zijn papieren tasjes dan wel duurzaam? Wij hebben de voordelen van deze tasjes op een rij gezet in het overzicht hieronder. 

  • Papieren tasjes worden gemaakt van FSC® gecertificeerd papier. Dit papier wordt vervaardigd uit speciale bossen die geteeld worden onder verantwoord bosbeheer. De bossen worden niet aangetast en ontbossing wordt op deze manier tegengegaan. De bomen die gekapt worden voor de productie van papier worden gekapt met de grootste zorg voor mens en dier. Daarnaast krijgt het bos de tijd om weer te herstellen na de kap. 
  • Het papier waarvan de tasjes worden gemaakt is 100% biologisch afbreekbaar. In tegenstelling tot de plastic varianten zullen de papieren tasjes vanzelf oplossen wanneer deze in de natuur terecht komen. Ze kunnen dus geen grote schade aan mens, dier en klimaat toebrengen wanneer ze in de natuur terecht komen. 

Genoeg redenen dus om je tasjes van plastic in te ruilen voor meer duurzame papieren varianten!