Deursloten zijn niet ontworpen om oneindig lang mee te gaan. Als een slot niet goed werkt of niet meer doet wat het moet doen, moet het worden gerepareerd of vervangen. 

Als u een slot wilt repareren, hebt u twee keuzes: naar de bouwmarkt gaan en het gereedschap en de benodigdheden kopen die u nodig hebt om het zelf te proberen, of een professionele slotenmaker inhuren, bijvoorbeeld de professionals van slotenmeester.nl

Hier volgen enkele veel voorkomende scenario’s waarin een slot beschadigd of kapot kan raken, evenals enkele suggesties voor het repareren ervan.

Een verstopt deurslot

Wanneer u de sleutel in het slot kunt steken maar het slot niet kunt laten draaien, is dit waarschijnlijk het meest typische slotprobleem. Dit probleem is meestal te voorkomen met een beetje preventief onderhoud, maar het is moeilijk te verhelpen als het eenmaal vastzit. Duwen om de sleutel in het slot te draaien kan resulteren in meer schade aan het slotmechanisme of het afbreken van de sleutel.

Een opeenhoping van vuil en stof heeft waarschijnlijk het slot geblokkeerd. U kunt een paar dingen proberen om het probleem te verhelpen. Om te beginnen blaast u perslucht in het sleutelgat om het vuil op te ruimen. Smeer het sleutelgat met behulp van een spuitrietje in met olie. Wees voorzichtig met het gebruik van olie of smeermiddel en gebruik specifieke oliën die gemaakt zijn voor dit probleem, omdat deze stof en vuil kunnen opnemen, waardoor het probleem verergert bij het gebruik van de verkeerde olie.

Mijn slot is kapot, hoe nu verder?

Deurslot is bevroren

Het is normaal dat sloten bevriezen als de winterkou intreedt. Het is ongemakkelijk, maar het is meestal vrij eenvoudig zelf op te lossen. De volgende drie strategieën bevelen wij aan:

  1. Verwarm de sleutel – Leg de sleutel in een pan met heet water of op de radiator van uw auto om hem op te warmen. Trek daarna uw handschoenen aan en steek de verwarmde sleutel in het sleutelgat. Dat zou het ijs moeten doen smelten als het erin glijdt. Het is mogelijk dat u de sleutel opnieuw moet verwarmen en het proces moet herhalen.
  2. Spuit ontdooimiddel op het slot – Door ontdooimiddel op het slot te spuiten moet eventueel gevormd ijs smelten.
  3. Gebruik een haardroger om het slot te ontdooien – Als u een verlengsnoer hebt dat lang genoeg is om de buitendeur te bereiken, kunt u het slot ontdooien met behulp van een haardroger.

Slotbout die niet werkt

Als de sleutel of knop draait maar het slot niet opengaat, kunnen de onderdelen van het slot mechanisch defect zijn. Dit kan te wijten zijn aan slijtage, verwondingen of sabotage. Een mechanisch probleem maakt in ieder geval reparatie of vervanging van het slot noodzakelijk.

Inbraak of geforceerd slot

Als er in uw huis is ingebroken, hebben de criminelen waarschijnlijk de sloten vernield om binnen te komen. Het is mogelijk dat uw sloten hierdoor beschadigd zijn. Veel huiseigenaren blijven na een inbraak achter met de indruk dat hun sloten nutteloos en onveilig zijn.Laat na een inbraak een professionele slotenmaker uw sloten en huisbeveiliging inspecteren. Zij kunnen bestaande sloten repareren en vervangen. Een slotenmaker kan u kwalitatief betere sloten en andere beveiligingsmaatregelen voor uw woning aanbevelen. Klik hier voor meer informatie over waar een slotenmaker u verder mee kan helpen.