Tegenwoordig zijn er meer mensen met een voedselintolerantie dan vroeger. Waar dat precies aan ligt is onduidelijk. Het voordeel voor deze groep mensen is dat er steeds meer producten op de markt komen die zij zonder problemen kunnen gebruiken. Daarnaast kun je bij Intoleran voedingssupplementen bestellen die kunnen helpen bij verschijnselen van intolerantie voor bijvoorbeeld lactose. Je kunt dan toch een keer een toetje nemen waar lactose in zit of een softijsje eten zonder meteen last te krijgen van je darmen.

Hoe weet je waarvoor je allergisch bent?

Wanneer je na het eten regelmatig last krijgt van je darmen en te kampen hebt met hevige buikkrampen dan kan het heel goed zijn dat je te maken hebt met een voedselintolerantie. Om erachter te komen of dat zo is en waarvoor je dan allergisch bent kun je een voedsel intolerantie test doen. Dit kan thuis maar ook onder begeleiding van een arts. Als je reageert op bepaalde stoffen dan is duidelijk dat daar het probleem zit. Je kunt deze dan in de toekomst vermijden om problemen te voorkomen.

Zo normaal mogelijk leven met een voedselallergie

Je kunt vandaag de dag redelijk normaal leven als je een voedselintolerantie hebt. In supermarkten en online zijn legio producten te koop zonder lactose, pinda’s en noten en gluten. Ook als je kampt met een complexe intolerantie, zoals bijvoorbeeld voor gluten en lactose, is daar op zich prima mee te leven. Alleen uit eten gaan kan lastig zijn. Restaurants hebben vaak wel gerechten op de kaart die lactose-, gluten- of pinda vrij zijn. Maar ze worden wel bereid in dezelfde keuken. Dit kan bij extreme gevoeligheid alsnog leiden tot problemen.

Medicatie tegen intolerantie

Zeker voor kinderen kan het erg lastig zijn als ze bepaalde stoffen moeten vermijden. Een vergissing is zo gemaakt met mogelijk vervelende gevolgen. Tegen sommige intoleranties is het mogelijk medicatie te slikken. Je kunt dan toch, zij het in beperkte mate, de stof waar je allergisch voor bent gebruiken. Bij een lactose intolerantie kun je dan bijvoorbeeld een toetje of een softijsje eten zonder dat je een half uur later met buikkramp en hevige diarree op het toilet zit. Deze medicatie kun je gerust wat langer achter elkaar gebruiken. Dat kan erg handig zijn als je op vakantie bent en niet altijd zeker weet of een gerecht nu wel of geen lactose bevat. Ook wil je niet steeds lastig zijn en met het personeel in een restaurant in discussie gaan. De taal kan daarbij ook voor misverstanden zorgen.

Kun je een voedselintolerantie overwinnen?

Het komt soms voor dat iemand op latere leeftijd toch ineens niet meer verkeerd reageert op gluten, pinda’s en noten of lactose. Maar de kans daarop is kleiner naarmate er sprake is van een hevige intolerantie. Vaak komt iemand er ook niet achter, omdat uitproberen of je nog altijd allergisch bent kan uitdraaien op hevige lichamelijke klachten. Het kan overigens ook voorkomen dat je pas op latere leeftijd een intolerantie ontwikkelt.