In bijna elke ruimte van een huis wordt gebruik gemaakt van kit. Kit zorgt er namelijk voor dat naden, kieren en voegen worden afgedicht. Het kan zijn dat kit na een lange tijd loslaat en vervangen moet worden. Dit kun je gemakkelijk zelf doen. Vraag jij je af hoe dat moet? Wij vertellen hoe jij in zes stappen zelf kit kunt aanbrengen. Benieuwd? Lees dan snel verder!

1. Verwijder de oude kit

Voordat je kunt beginnen met kitten, moet eerst de oude kit verwijderd worden. We raden je aan om hiervoor een stanleymes te gebruiken. Door een snee te maken in de kitrand kun je de hele reep eruit halen. Er blijven dan nog wat restanten achter. Deze kun je wegschrapen.

2. Maak gebruik van de juiste kit voor jouw klus

Er zijn verschillende soorten kit. Het is belangrijk dat je de juiste kit gebruikt voor jouw klus. Siliconenkit wordt vaak gebruikt voor bijvoorbeeld een badkamer. Acrylaatkit kun je het best gebruiken voor het afdichten van naden en kieren bij kozijnen, plinten en vensterbanken. Acrylaatkit is overschilderbare kit. Bij siliconenkit is het belangrijk om goed na te denken voor welke kleur je kiest, deze is namelijk niet overschilderbaar. 

3. Maak de ondergrond schoon

Als je gaat kitten is het belangrijk dat de ondergrond droog en schoon is. Voor het schoonmaken raden we je aan om een sopje te gebruiken. Is de ondergrond schoon? Zorg er dan voor dat deze helemaal droog is voordat je begint met kitten. 

4. Gebruik een kitpistool

Kit kun je aanbrengen vanuit de tube, maar je maakt het jezelf een stuk makkelijker als je een kitpistool gebruikt. Het kitpistool zorgt voor een gelijkmatige dosering van de kit. Wil je een extra mooi resultaat? Plak dan de randen af met tape. 

5. De kit aanbrengen

Alle voorbereidingen zijn gedaan, dus het echte werk kan beginnen. Breng de kit aan in een vloeiende en soepele beweging. 

6. Strijk de kitrand af

We zijn aangekomen bij de laatste stap: de kitrand afstrijken. Als je voor de eerste keer hebt gekit is de kans groot dat het niet in één keer helemaal netjes is gedaan. Dat is geen probleem. Overtollig kit kun je weghalen met een lepeltje. Door een paar keer met de lepel langs de kitrand te gaan weet je zeker dat het glad is. Heb je gebruik gemaakt van tape? Haal deze er dan af en strijk de kitrand nog een laatste keer af. Op deze manier creëer je het optimale eindresultaat.