Voor het behang uitgerold kan: het moet wel passen bij de trends die in 2022 de kinderkamer bepalen. Nieuwe kleuren, nieuwe hip. Aardetinten krijgen de voorkeur. Ze geven rust, heel handig als je beseft hoe snel kinderen tegenwoordig overprikkeld raken. Naast het bruin zijn er meer aardetinten die de kinderkamer veroveren: crème, terracotta en beige, bijvoorbeeld. En mocht je denken dat dit wel een saai geheel op gaat leveren, dan combineer je met okergeel en groen. Zo ontstaat een warme dynamiek.

De jungle als dierennatuur

Een volgende trend in 2022 is het thema natuur. Past prima bij de aardetinten maar ook bij natuurlijke materialen. Denk aan rotan en riet, verwerkt in meubilair en accessoires. Ook houten meubeltjes passen goed in de natuurtrend. De derde trend is -wederom- de jungle. Dit thema is niet weg te krijgen uit de kinderkamer; zo nu en dan is deze trend weer springlevend. Het past ook goed bij de beide andere thema’s: natuur en aardetinten. 

Bijpassende accessoires

De drie thema’s passen wonderwel bij elkaar. Zo kun je een dekbed met jungle-lianen en planten strak over het bed trekken. Een hele muur roestbruin schilderen en dan behangen met okergele spulletjes. Een hanglamp van rotan, een Bloomingville kussen, een bamboespiegel en een jute vloerkleedje, allemaal passen ze prachtig in het natuurthema. Doe die oude kapstokhaakjes de deur uit en monteer olifantenkopjes; de slurfjes houden de kleren vast. Jungletijd voor de kinderkamer.

En… behangtijd. Want dat past prima in de trend van 2022. Een kinderkamer, behangen met subtiele prints in naturel kleuren. Merken als Lilipinso en Dekornik spelen er handig op in en hebben schitterende behangprints. Natuurlijk domineren bruine en grijze aardetinten in het kinderbehang van 2022. Dekornik heeft nieuw in haar behanglijn een jungle safari vliesbehang met beige kleurstelling, met mooie waaierende palmen en dierenfiguren uit Afrika. Wie meer de vogeldrukte aan de wand wil, kan kiezen voor ‘Vogels in de Jungle’ dat veel kleuriger is maar toch ook de jungle in aardetinten presenteert. De roodzwarte vogels contrasteren prachtig temidden van de jungleflora. Lilipinso maakt behang voor iets jongere kinderen en ontrolt ook een geelgroene jungle vol lieve cheeta’s. Of iets drukker: een behang met meerdere jungledieren. Als bovenstaande net wat te duur is, dan kun je ook in de bouwmarkt terecht, bijvoorbeeld met vliesbehang ‘jungle dieren geel’. De dieren zijn in zwart-wit gezet (ja, ook de zebra) en de achtergrond toont een vriendelijk en rustgevend oker.

Op safari in je eigen kamer

Safaribehang past ook goed in de trend van 2022. Veelal donkergroen, met roze-gele panters en giraffen tussen exotische bloemen. Safaritochten zijn afgebeeld op zowel vliesbehang als ook fotobehang. De kinderkamer wordt zo een avonturentocht met de jeep door jungle en steppe. Je hebt ook heel rustig beige behang met bijna in grijs potlood de dierenwereld van Afrika afgebeeld. Niet druk, op de achtergrond, maar als je goed kijkt met heel veel detail. 

Doseer je behang

Als je hele wanden met Afrikaanse dieren en planten wel wat veel vindt, halveer die muren dan eens. De onderste helft kan je roestbruin schilderen zodat er een lambrisering ontstaat. En de bovenste helft behang je dan. Dat scheelt ook aan rollen behang. Als je al wel een hele muur achter het behang wilt, geef die dan wel effect mee. Bij een smalle kamer behang je de kortste wand; zo lijkt de hele kamer uit te dijen, die wordt breder voor het oog. Ga je een muur in een kleine kinderkamer behangen? Houd het hier dan ook bij één wand met behang en wel de kortste. Zo vergroot je visueel de kamer. Kies je voor een lange wand? Houd die dan rustig, met lichte aardetinten en/of een rustgevende print. Als de print nogal uitbundig is qua vormen en kleuren, houd het dan bij een klein wandje of een nis. 

Topbehang voor de behangtrend van 2022

Naast de merken Lilipinso en Dekornik zijn er nog meer die de trends van 2022 in hun collecties hebben zitten. Bijvoorbeeld Roomblush dat subtiele en toffe prints in huis heeft. Ook de behangcollectie van Ferm Living kan goed de thema’s van 2022 ondersteunen. Het Katie Scott Animals behang is grappig en chique tegelijk met een heel rustige beige/witte kleurstelling. Je kunt bij dit merk ook de Afrikaanse nachtelijke hemel op de muur plakken; met Moon behang. Kleine kinderen zullen het olifantenbehang of grappige toekanbehang van Studio Ditte leuk vinden. Als prijs niet echt een dingetje is, dan zou je ook eens moeten kijken hoe Annet Weelink haar designs op behang heeft gezet: een overrompelend mooie junglewereld waar je naar blijft kijken!