Geneesmiddelen kunnen zowel risico’s en bijwerkingen als voordelen hebben. Sommige geneesmiddelen kunnen afhankelijkheid en verslaving veroorzaken als je ze enige tijd gebruikt. Als dit echter gebeurt, kan afhankelijkheid of verslaving worden behandeld.

Wat is medicijnenverslaving?

Medicijnenmisbruik  is wanneer je een medicijn gebruikt om een ​​andere reden dan waarom de arts het heeft voorgeschreven. Experts schatten dat meer 5% van de bevolking verslaafd is aan medicijnen. Een gevaarlijke situatie want veelvoudig gebruik van medicijnen kan de werking van je hersenen veranderen. De meeste mensen beginnen hiermee door ervoor te kiezen deze medicijnen te nemen. Maar na verloop van tijd beïnvloeden de veranderingen in je hersenen je zelfbeheersing en je vermogen om goede beslissingen te nemen. Tegelijkertijd heb je een intense drang om meer medicijnen te gebruiken.

Welke medicijnen zijn verslavend?

De belangrijkste soorten medicijnen die tot afhankelijkheid of medicijnverslaving kunnen leiden, zijn sommige pijnstillers en slaappillen. Deze medicijnen zijn meestal bedoeld om voor een korte tijd te gebruiken, b.v. 2 tot 4 weken of minder. Je kunt afhankelijk of verslaafd raken als je ze enige tijd regelmatig blijft gebruiken. De tijd die een persoon nodig heeft om een ​​afhankelijkheid of verslaving te ontwikkelen, varieert tussen soorten medicijnen en tussen individuen. 

Sommige pijnstillers behoren tot de familie van geneesmiddelen die opioïden worden genoemd. Heroïne behoort tot de familie van opioïden. Alle opioïden kunnen verslavend zijn en moeten met voorzichtigheid worden gebruikt, vooral door mensen met een voorgeschiedenis van alcohol- of drugsverslaving. Deze geneesmiddelen zijn onder meer codeïne, morfine, oxycodon en fentanyl, die alleen op recept verkrijgbaar zijn bij de apotheek.

Ook sommige slaap- en anti-angstpillen kunnen leiden tot afhankelijkheid of verslaving. Voorbeelden zijn diazepam, temazepam en nitrazepam. Het stoppen met een medicijnverslaving kan even moeilijk zijn als het stoppen met roken. Het beste is dus om hulp te zoeken.

Hoe afhankelijkheid of verslaving aan medicijnen te voorkomen

Als je een medicijn tegen pijn, stress, slaapproblemen of angst hebt gekregen, kun je je arts raadplegen over je risico op het ontwikkelen van afhankelijkheid of verslaving. 

Onderzoek toont aan dat sommige dingen over je de kans vergroten dat je geneesmiddelen op recept gaat misbruiken. Deze risicofactoren omvatten je vatbaarheid voor de invloed van vrienden of collega’s, leeftijd, genetische aanleg, mentale gezondheid en kennis over medicijnen. 
Vertoon je al symptomen van een medicijnverslaving? Denk maar aan duizeligheid, veelvuldig gebruik van medicijnen, humeurwisselingen, trage reflexen en meer? Dan is het raadzaam om professionele hulp te zoeken. Neem bijvoorbeeld contact op met http://www.cacnverslavingszorg.nl/. Ze helpen je graag verder met het afbouwen van je medicijngebruik.