Als het voorjaar weer begint te komen is dat de beste tijd om je tuin te bemesten. In de winter als het vries kan je het gazon het beste zoveel mogelijk met rust laten. Waarom eigenlijk je gazon en planten bemesten? Planten halen de voeding die ze nodig hebben uit de bodem om goed te kunnen groeien en bloeien. Voedselreserves moeten regelmatig aangevuld worden, zodat de bodem niet uitgeput/arm raakt. Gezonden planten groeien langer en uitbundiger en ze zijn beter bestand tegen ziektes. Ook kunnen ze hierdoor makkelijker een langere periode van droogte aan en zijn ze sterk genoeg om de winter in te gaan. 

Wanneer moet je je tuin bemesten? De eerste keer in maart/april, zo kunnen ze voldoende voeding uit de bodem halen om te gaan groeien. De tweede keer in juni/juli. De eerste bemestingsronde is dan uitgewerkt. De bloemen beginnen dan te bloeien en er wordt vaker over het gazon gelopen. Dan kan je nog een derde keer bemesten in september bij goede temperatuur. Dit om je planten en gazon te versterken tegen de vorst en extreme weeromstandigheden. Ook een tip is om te zorgen dat je tuinstoelen of tuinset goed tegen de winter kan zodat je deze nadat je gaat bemesten naar buiten kan plaatsen. 

Soorten bemesting: 

Kunstmest is een bekende. Het werkt direct op de planten in en het versterkt de groei. Fijn voor een extra opkikkertje voor de plant als deze dat nodig heeft. Kunstmest werkt alleen veel minder lang dan organische mest. En te veel is ook niet goed voor de plant omdat dit ervoor kan zorgen dat de wortels verbranden of dat de plant opgejaagd wordt. Hou je daarom steng aan de aangegeven hoeveelheid.  

Kunstmest: 

Kunstmest is een bekende. Het werkt direct op de planten in en het versterkt de groei. Fijn voor een extra opkikkertje voor de plant als deze dat nodig heeft. Kunstmest werkt alleen veel minder lang dan organische mest. En te veel is ook niet goed voor de plant omdat dit ervoor kan zorgen dat de wortels verbranden of dat de plant opgejaagd wordt. Hou je daarom steng aan de aangegeven hoeveelheid.  

Gedroogde koemest korrels: 

De koemest korrels hebben een hoog gehalte aan organische stof, deze is geschikt voor siertuinen en moestuinen. Na het strooien moet je deze direct inharken en daarna begieten met water. Om het net voor een regenbui te doen is nog beter. 

Organische mest: 

Deze lijkt op de mestkorrels, maar heeft alleen een langere werkingsduur. Ook is deze kruimelvormig, hierdoor heb je ook minder nodig. Ook hiervoor geld inharken en daarna besproeien. Of doe het net voordat er regen wordt verwacht. 

Gazonmest: 

Een mooi groen en gezond gazon, wie wil dit nou niet? Je Gazon bemesten kan je het beste in het vroege voorjaar en in het najaar doen. 

Rozenmest: 

Voor rozen is het belangrijk dat deze stevig staan. In rozenmest zit extra kalk en deze biedt de stevigheid. Ook zit er fosfaat en magnesium in die ervoor zorgen dat er groen blad aan komt en deze maken de wortels steviger. Ook zit er nog kalium in die zorgen voor de bloei van de bloemen met een mooie kleur.  

Hortensia en rododendron voeding: 

Deze planten hebben veel kalium en magnesium nodig. Ook deze moet je 2 keer bemesten. In het voorjaar en najaar. Strooi het in een brede kring eromheen en werk het licht in. 

Lavendelmest: 

Hiermee stimuleer je de bloei en de geur van de lavendel. Dit kan je één keer in het voorjaar en één keer in de zomer doen. Hark het lichtjes in en begiet het daarna met water. Deze mest kan je ook gebruiken voor andere geurende kruiden. 

Mediterrane plantenvoeding: 

Heb je exotische planten in de tuin, dan heb je mediterrane plantenvoeding nodig. Deze geef je van voorjaar tot najaar wekelijks voeding. Vooral als deze in een pot of kuip staat is voeding belangrijk. 

Moestuinvoeding: 

Voor een heerlijke oogst uit je eigen moestuin, is bemesten heel belangrijk. Organische moestuin voeding is toepasbaar voor alle moestuinplanten. Eerste bemesting in het voorjaar en tweede bemesting in het najaar. 

Hoe fijn is het als je in de zomer op je tuinmeubelen ploft en heerlijk kunt genieten van een mooi bloeiende tuin! Staan de bloemen volop in bloei is dit ook weer goed voor de natuur. De insecten kunnen dan heerlijk hun gang gaan.