In Nederland grenzen heel veel tuinen aan elkaar. Dat vraagt om een erfafscheiding omdat je niet altijd zin hebt om met de buren te praten wanneer je eigenlijk in de zon wilde zitten. Een goede erfafscheiding zorgt er ook voor dat je meer beschutting in je tuin krijgt. Daardoor heb je veel minder last van wind in je tuin en kun je dus al in de lente van je terras genieten. Wat heb je nodig om je erf goed af te scheiden en wat kun je doen om de schutting beter in je tuin te integreren? 

Een tuinscherm zorgt voor afscheiding en beschutting

Een tuinscherm is niet alleen een middel om je tuin af te scheiden van de tuin van de buren, je kunt het ook gebruiken om een beschutte plek mee te maken. Een goede schutting kiezen is echter niet eenvoudig. Goedkope schuttingen zijn misschien aantrekkelijk, maar deze zullen snel gaan rotten. Kies daarom altijd voor goede schuttingen die gemaakt zijn van het juiste hout of ga voor ijzeren schuttingen als je nooit met rotting te maken wilt krijgen. Je kunt een schutting kiezen die ook geschikt is om planten op te laten groeien. Dit kan aan de hand van klimplanten, maar je kunt ook bloembakken bevestigen aan je schutting. Hierdoor zorg je voor een mooie overloop van planten en schutting zodat je een heel sfeervolle tuin kunt krijgen. 

Breng meer hout aan in je tuin

Veel mensen gebruiken hout alleen om een schutting van te maken in de tuin. Je kunt echter een mooi geheel maken door naast je schutting een terras van vlonderplanken te maken. Deze planken zorgen voor een heel mooi natuurlijk effect in je tuin en je hoeft niet meer op zoek naar sierbestrating. Kies ook hier voor het juiste hout want je wilt niet dat je terras binnen een jaar is weggerot. Kies je bijvoorbeeld voor bamboehout, dan kan dit hout tot wel 25 jaar meegaan. Je kunt hierdoor dus heel duurzaam te werk gaan wanneer je een terras wilt maken. Je leverancier kan je vertellen welk hout voor jou het meest geschikt is en kan je meer vertellen over de kosten. 

Zelf doen of uitbesteden? 

Als je een schutting gekozen hebt, dan moet deze geplaatst worden. De meeste bedrijven die schuttingen verkopen, kunnen ze ook voor je plaatsen. Het is verstandig om een expert dit te laten doen zodat je zeker weet dat je schutting goed komt te staan. Je moet namelijk met veel dingen rekening houden en deze kun je zelf snel over het hoofd zien. Informeer daarom bij je leverancier naar de mogelijkheden en laat je schutting door een expert plaatsen. Zo heb jij er geen enkel werk van en weet je zeker dat je een heel strak resultaat mag verwachten.