Voordeel van de herfst- en wintermaanden is dat er weer volop erwtensoep- ook wel snert genoemd- gegeten wordt. Deze zeer dikke soep is populair bij jong en oud. Of het in navolging van de eerder besproken gerechten als bijvoorbeeld haring ook gezond is, is afhankelijk van het feit of sprake is van een zelfgemaakte soep of een soep uit de supermarkt. Belangrijk is vooral de verhouding tussen groente, vlees en zout.
Spliterwten zijn heel erg gezond
Wat zeker een gezondheidsvoordeel is van erwtensoep is de aanwezigheid van spliterwten. Deze erwten verlagen het LDL-cholesterol gehalte in je lichaam en houden de bloedvaten gezond. In spliterwten zit veel eiwit, vezels, ijzer en bovendien heeft het een lage glycemische index. Dat betekent dat koolhydraten langzaam in het bloed opgenomen wordt.
Ook gezond zijn ingrediënten als wortel en prei
In erwtensoep vind je verder doorgaans wortel en prei en dat is rijk aan vitaminen en mineralen. Ook knolselderij is een bestandsdeel met veel vitamine K en bladselderij beschikt over veel antioxidanten. Erwtensoep heeft weinig calorieën maar geeft een hoog gevoel van verzadiging nadat het gegeten is. Tot zover het goede nieuws. We kijken nu namelijk naar de kant-en-klare erwtensoep zoals je die in de supermarkt aantreft. Aan deze soep is vaak extra zout toegevoegd om de soep op smaak te krijgen. En dat terwijl je het ook met minder zout afkunt en bijvoorbeeld een extra (half) blokje bouillon toe kunt voegen. Of wat denk je van laurierblaadjes?
Rookworst staat niet in de Schijf van Vijf
Ook zit er veel vlees in deze erwtensoep, vaak in de vorm van spekjes, varkenspootjes en rookworst. Met name de rookworst is niet erg gezond. Het is wat men wel rood vlees noemt en zit bovendien vol met zout. Niet voor niets is de rookworst niet in de Schijf van Vijf opgenomen. Rood vlees brengt bepaalde gezondheidsrisico’s met zich mee, onder meer op diabetes type 2, beroertes en ook darmkanker.
Extra suikers en extra zout
Kies je voor een kant-en-klare erwtensoep, dan kan de hoeveelheid groente nog wel eens tegenvallen. Bovendien zijn aan deze soepen vaak middelen die de soep langer houdbaar moeten houden toegevoegd. Ook worden vaak suikers aan de snert toegevoegd en vind je smaakversterkers in de soep terug. Ook nu wordt vaak weer extra zout aan de soep toegevoegd. En zo zie je dus dat erwten soep niet altijd gezond is. Maak je het zelf, dan kun je het wel heel erg gezond maken.