Bloemkool is zoals bekend een groente. Groente behoort tot de Schijf van Vijf en dus kun je de conclusie trekken dat bloemkool gezond is. Het eten van groente in het algemeen voordelig voor de gezondheid en maakt de kans op chronische ziekten kleiner. Bloemkool bevat net als bijvoorbeeld bruine bonen veel vezels en voedingsstoffen. Aan de andere kant bevat deze groente weer weinig calorieën.
Je bewaart bloemkool zeker een jaar lang in de diepvries
In ons land kennen we vooral de witte bloemkool, zoals bloemkool toch al een Nederlands product is. Er is echter ook bloemkool in paarse en zelfs oranje uitvoering beschikbaar. In geteelde vorm is de groente van juni tot november verkrijgbaar. Bloemkool kun je tussen de zeven en tien dagen bewaren in de koelkast, buiten de koelkast is dat een stuk korter. In de diepvries kun je bloemkool zeker een jaar goed houden. Bloemkool kun je koken, wokken en in de oven bereiden. Overigens is er niet een soort groente die alle voedingsstoffen in zich heeft. Daarom is het altijd verstandig verschillende soorten groente te eten.
Minder kans op hartziekten en op een beroerte
Eet je voldoende groente en fruit dan is het risico op een hartziekte en een beroerte beduidend kleiner en dat geldt ook voor de kans op darmkanker. In bloemkool komen glucosinolaten voor. Dit is een plantaardige gifstof die voor de kenmerkende koolsmaak zorgt. Bovendien beschermt het de bloemkool tegen de vraat van larven en ook insecten. Bovendien beschermt het ons tegen kankerverwekkende stoffen. Als je teveel bloemkool eet dan kan dat schadelijk zijn voor de werking van de schildklier. Normaal gebruik van bloemkool levert echter nooit gezondheidsklachten op. Bloemkool beschikt over vitamine C en antioxidanten. Bloemkool is een perfect product als je op dieet wilt en is zeer voedzaam. Door de vezels heb je na het eten van bloemkool een zeer voldaan gevoel.
Eet dagelijks in elk geval 250 gram groente
Voor volwassenen geldt overigens het advies om dagelijks 250 gram groente te eten. Zoals gezegd is de bloemkool een Nederlands product. De klimaatbelasting van een bloemkool is zeer laag. Dan nog even over een ‘normale’ portie bloemkool. Gebruik tussen de 300 en 375 gram bloemkool per persoon. Daarvan blijft na het reinigen en bereiden van de bloemkool rond de 250 gram over. Heb je dat, dan heb je het over een normale portie.
Veelgestelde vragen over bloemkool
De bloemkool is een hauw. De bloem van de bloemkoolplant wordt bestoven waardoor er een hauw verschijnt. Wanneer de hauw nog niet rijp is, is deze groen en zacht. Wanneer de hauw rijper wordt, worden ze donker en hard.
Een bloemkool bevat veel gezonde vitamines. Een bloemkool bevat vitamine C, Vitamine K, kalium, calcium en is ook nog een rijk aan vezels. Ook bevat de bloemkool antioxidanten zoals Sulforafaan. Deze stof beschermt je tegen ontstekingen en zorgt ervoor dat je gezond blijft!
Bloemkool bevat de gezonde antioxidant Sulforafaan. De stof komt vrij wanneer je op de groente kauwt en deze wordt gebroken. De antioxidant Sulforafaan is gunstig voor de huid aangezien deze stof je beschermt tegen kanker en ultraviolet licht. Bloemkool is ook gezond omdat het tegen ontstekingen helpt.
Bloemkool is een mooie groente om te gebruiken in je voedingspatroon om af te vallen. Een bloemkool bevat weinig calorieën. Een bloemkool bevat 24,9 kcal per 100 gram.