Gas gebruik je voor enorm veel dingen in huis. Als je bijvoorbeeld gaat douchen, wil je natuurlijk warm water. Om dit water op te warmen, wordt gas gebruikt. Maar heb je eigenlijk wel een idee wat je voor dit gas betaald? Wat je precies betaald voor het gas is afhankelijk van meerdere aspecten. Allereerst is je totale verbruik van belang. Hoe meer gas je verbruikt, hoe hoger je rekening uit zal vallen. Daarnaast kan de prijs per kuub gas ook verschillen als je een vast of variabel prijs contract hebt. Tot slot zijn de prijzen per gasleverancier anders. In dit blogbericht vertellen we je graag meer over de tarieven van gas.

Variabele of vaste tarieven op gas?

Als je een gas contract afsluit kun je kiezen tussen een vast of een variabel tarief. Beide tarieven gas hebben zijn eigen voordelen. Op het moment dat de gasprijs daalt, krijg je met een variabel tarief lagere kosten. Je gaat in dit contract profiteren van de dalende gasprijs. Als de prijs echter stijgt, ga je ook meer geld moeten betalen voor dit gas. Een variabel tarief op gas kan dus negatieve gevolgen hebben op de prijs die je betaald. Heb je een vast gas contract? Dan betaal je gedurende het contract altijd dezelfde prijs voor het gas. Als de gasprijs stijgt, hoef je dus niet meer te gaan betalen. Daarnaast zijn de jaarkosten voor het contract meestal ook lager.

Vergelijk verschillende gasleveranciers

Ben je op zoek naar de beste prijs voor jouw gas? Vergelijk dan gas tarieven van verschillende aanbieders in Nederland. De tarieven voor het gas dat je gebruikt kunnen erg verschillen per aanbieder. Het is om deze reden erg verstandig om gas leveranciers met elkaar te vergelijken. Als je op zoek bent naar een nieuw gas contract, is het verstandig om te kijken naar acties. Veel gas leveranciers maken gebruik van een welkomstactie voor nieuwe klanten. Hierdoor kunnen de tarieven voor het gas dat je verbruikt veel lager uitvallen. Om de verschillende gas leveranciers te vergelijken, kun je gebruikmaken van verschillende vergelijkingswebsites. Zo weet je zeker dat je nooit teveel gaat betalen!

Blijven we een stijgende gasprijs zien?

De laatste jaren zijn de gasprijzen flink opgelopen. Waar je vroeger nog nauwelijks kosten had aan de energie die je verbruikt is het tegenwoordig een ware kostenpost in de particuliere begroting. Dit heeft er onder andere mee te maken dat gas schaars is. Er is een maximale hoeveelheid en het wordt steeds moeilijker om uit de aarde te halen. Daarnaast zorgen verschillende conflicten en accijnzen ervoor dat gas duurder wordt. Verschillende initiatieven, zoals groene energie en verduurzaming van woningen moeten ervoor zorgen dat we minder afhankelijk worden van het gas.

Hoe is het gastarief opgebouwd met energiebelasting?

De prijs die je betaalt voor gas, bestaat uit vier aspecten. Allereerst krijg je te maken met een vast gas tarief per kubieke meter. Dit zijn altijd variabele kosten. Als je meer gas verbruikt, moet je ook meer afrekenen. Daarnaast heb je vaste leveringskosten. Deze kosten staan vast, onafhankelijk van hoeveel je gebruikt. Deze kosten kunnen per gasleverancier verschillen. Vervolgens heb je ook netbeheerkosten. Dit zijn kosten die je maakt voor het aanleggen van de gasleidingen en het onderhoud daarvan. Tot slot komt er ook nog belasting bij kijken. De overheid heft BTW en overheidsheffingen over gas dat verkocht wordt. Je betaald dus ook nog een klein gedeelte van de kosten aan de overheid. Alle kosten worden zichtbaar vermeld op de energierekening. Je hoeft dus ook maar een rekening te betalen.