Als je geen dakproblemen wilt, is het verstandig om je dak goed te onderhouden. Klinkt logisch, maar vaak gebeurt het niet. Op een plat dak willen mensen nog wel eens met blik en veger aan de slag gaan, maar wat doe je bij een schuin dak? Er zijn verschillende soorten daken en dus zijn er ook verschillende vormen van onderhoud. We hebben wat daken en vormen van onderhoud voor je op een rijtje gezet.

Hoe onderhoud ik een schuin dak?

Een schuin dak is vaak gemaakt van dakpannen. Een dak van dakpannen gaat tientallen jaren probleemloos mee. Zeker als je goede daktrimmen hebt die de dakpannen bij elkaar houden. Als dakpannen vochtig worden, kan er mos- of algengroei op ontstaan. Op zich is dat geen probleem, totdat het begint te woekeren. Het ongewenste groen kan dan tussen en onder de pannen groeien, waardoor de dakpannen niet goed meer op elkaar aansluiten en op zeker moment kan dat leiden tot daklekkages. Om dat te voorkomen zou je dus elk jaar je dak schoon moeten laten spuiten met heet water onder hoge druk.

Hoe onderhoud ik een plat dak?

Een plat dak is een stuk kwetsbaarder dan een pannendak. Een dak gemaakt van bitumen gaat zo ongeveer 25 jaar mee. Een EPDM dak (rubber) gaat langer mee en heeft veel minder onderhoud nodig. Je hebt hiervoor een EPDM kit nodig. Zo kun je het gemakkelijk onderhouden. Een groen dak tenslotte gaat het langst mee, wel zo’n 50 jaar, maar vraagt wél aardig wat onderhoud! Het is verstandig om een plat dak eens in de twee jaar uitgebreid te (laten) inspecteren. Kijk of er veel rommel op het dak ligt. Check de naden en kijk ook of je scheurtjes ziet. Let vooral op de dakranden, die hebben het meest te lijden onder weersinvloeden. 

Groen dak onderhouden

Een groen dak heeft twee keer per jaar onderhoud nodig. Hierbij moet je de bewatering via de regenpijp controleren. Daarnaast is slim om ongewenste beplanting weg te halen, zoals onkruid en scheuten van bomen.  Ook is het slim om het groen te bemesten met speciale meststof voor groene daken. Het voorjaar en het najaar zijn de beste jaargetijden om een plat dak of groen  te inspecteren en onderhouden. Dak inspectie kun je goed zelf doen, zolang je voorzichtig te werk gaat. Als je twijfelt over het onderhoud van je dak, als je opziet tegen de klus of als je zaken waarneemt die je niet vertrouwt, schakel dan een specialist in.