Zowel de overheid als consumenten zijn momenteel druk bezig met verduurzamende maatregelen. Consumenten verduurzamen hun woning en de overheid steekt meer geld in duurzame energiebronnen, zoals zonne energie en windenergie. Als consument kun je natuurlijk gebruik maken van zonne energie door zonnepanelen te laten plaatsen, maar hoe zit dat eigenlijk met windenergie? Kun je hier als consument ook van profiteren? Dat vertellen we je in dit artikel!

Wat is windenergie?

Windenergie wordt in Nederland vooral opgewekt met behulp van windmolens die door het land heen zijn geplaatst. In ons land is er veel wind, vooral in de kustgebieden, daarom is dit hier een effectieve manier om duurzame energie op te wekken. Wind is een onuitputtelijke bron, waar we zonder consequenties gebruik van kunnen maken. De energie wordt opgewekt doordat de wind de wieken van windmolens laat draaien. Die beweging zorgt voor energie. Wind is in principe een gratis energiebron die altijd aanwezig is. De energie die wind opwekt is volledig groen en heeft eigenlijk geen nadelen. Aangezien er in Nederland dus veel windmolens staan, kun je als consument vaak profiteren van Nederlandse windenergie

Als consument profiteren van windenergie

Als consument kun je natuurlijk geen windmolen in je tuin zetten, maar je kunt wel op andere manieren profiteren van het opwekken van windenergie. Neem je energie af bij een leverancier die windenergie opwekt, dan zul je dit waarschijnlijk terugzien in de prijs. Het is namelijk een stuk goedkoper dan elektriciteit die wordt opgewekt met aardgas. Daarnaast bieden sommige leveranciers de mogelijkheid om mee te doen in de opbrengst van de windmolens. Dit kun je zien als een soort investering of belegging. Veel leveranciers die windenergie aanbieden, wekken dit zelf op door middel van windmolenparken. Dit betekent dat je 100% Nederlandse windenergie gebruikt. Aangezien dit niet uit het buitenland hoeft te komen, scheelt dit ook weer in de kosten. 

De voordelen van windenergie

Windenergie heeft dus een hoop voordelen. Ten eerste is windenergie 100% schoon en duurzaam. Wind zit immers gewoon in de lucht en bevat geen vervuilende stoffen of deeltjes. Er wordt geen C02 opgewekt bij de productie van windenergie en windmolens zijn vandaag de dag bijna volledig te recyclen. Daarnaast zal windenergie nooit opraken, aangezien wind een onuitputtelijke bron is. Het is altijd aanwezig. Aangezien het in Nederland vaak hard waait, is ons land zeer geschikt voor het opwekken van windenergie. Dit zorgt ervoor dat we als land veel minder afhankelijk zijn van gas en olie uit het buitenland, wat zeker momenteel een groot voordeel is. We hoeven dankzij windenergie überhaupt niet meer afhankelijk te zijn van fossiele brandstoffen, die alleen maar slecht zijn voor het milieu.