Met tuinparasols geniet je veilig van de zon op een schaduwrijke plek, voorkom je zonnebrand en blijf je koel. Afhankelijk van de grootte van je tuin en je budget zijn er heel wat verschillende soorten en modellen om uit te kiezen. Deze kopersgids helpt je bij het maken van de juiste keuze, maar ook bij het vinden van de juiste basis.

Het juiste type parasol kiezen

Welk type parasol kopen is het beste voor jouw tuin? Er zijn verschillende soorten op de markt, maar welke het best past is afhankelijk van je tuin, budget en voorkeur. 

Gewone tuinparasol

Traditionele parasols hebben rechte palen die vaak door het midden van je tuintafel lopen en worden verzwaard door een zware voet. Veel hebben een handige kantelfunctie om je zonwering beter te kunnen bedienen, en sommige zijn ook in hoogte verstelbaar.

Hoewel ze niet zoveel functies bieden als sommige andere modellen, zijn gewone parasols nog steeds een goede optie, vooral als je op zoek bent naar iets eenvoudigs maar effectiefs.

Zwevende Parasol

Vrijdragende parasols zijn vrijstaand en hebben een gebogen arm die over je tuinmeubelen hangt, zodat de hoofdstructuur niet in de weg zit. Ze kunnen worden gekanteld en gedraaid en worden geleverd met een eigen voet. Zwevende parasols zijn geweldig als je op zoek bent naar iets veelzijdigs dat de hele dag schaduw kan bieden. Wie een grote parasol wil, zit met een zwevend exemplaar goed. 

Wandgemonteerde parasol.

Als je weinig tuinruimte hebt, maar toch een schaduwrijke plek nodig hebt om te ontspannen, is de wandparasol een perfecte keuze. Deze parasol heeft geen voet of paal die in de weg staat ​​en kan netjes aan elke muur in je tuin worden gemonteerd. Hij zorgt voor schaduw en neemt geen vloeroppervlak in beslag. Wandgemonteerde parasols zijn een geweldige manier om ruimte te besparen, vooral als de meeste blootstelling aan de zon van bovenaf komt. In de vroege ochtend of late avond zijn parasols aan de muur over het algemeen minder effectief, omdat je over het algemeen niet dezelfde kantelfunctie hebt als bij vrijdragende modellen.

Kies de juiste kleur voor je tuinparasol

Hoewel de kleur van je nieuwe terrasparasol niet noodzakelijkerwijs wordt gekozen om praktische redenen, is het toch belangrijk dat de kleur bij je tuin past. Heb je al tuinmeubelen? Waar moet je nieuwe paraplu bij passen? Welke kleuren vind je mooi en niet leuk? Wil je je huidige interieur naar buiten brengen?

Het eerste dat je moet overwegen is of je op zoek bent naar een heldere of neutrale kleur.  Vervolgens is het belangrijk om na te denken over de tuinmeubelen die je al hebt, want door je nieuwe parasol erop af te stemmen, kun je een meer samenhangende look en feel creëren. Een tuinparasol is een van de musthaves voor je tuin.