Douchecabines vormen een uitkomst in vele situaties. Wie zeer klein behuisd is en woonachtig is in een tweekamerappartement of een tiny house bijvoorbeeld, heeft vaak niet meer ruimte over dan één vierkante meter voor de douchecabine. Maar ook als je groter woont en misschien wel meerdere badkamers hebt is de douchecabine een mooie oplossing. Douchecabines zijn er in vele uitvoeringen, hoe kies je dus voor de meest geschikte douchecabine?

Douchecabine met waterbak

Van oudsher kent een douchecabine een waterbak. Op deze verhoogde bak sta je tijdens het douchen en het water wordt direct afgevoerd. De afvoer kan netjes worden weggewerkt onder de douchebak. Daarnaast is douchen in de douchebak behaaglijk, doordat de kunststof douchebak warm aanvoelt voor je voeten. Er zijn vele soorten douchecabines verkrijgbaar voorzien van douchebakken.

Douchecabine direct op de tegelvloer

Sinds de opkomst van de inloopdouche zijn er ook douchecabines verkrijgbaar zonder waterbak. Deze douchecabines worden rechtstreeks op de tegelvloer geplaatst. Veelal is de reden hiervoor dat het visueel mooier is en moderner oogt om de tegelvloer te laten doorlopen. Vanzelfsprekend moet er een afvoerputje in de tegelvloer geplaatst worden op de positie van de douchecabine. Deze douchecabine kan in een hoek gepositioneerd worden, waarbij de muren een hoek vormen en er slechts 2 wanden van een douchecabine geplaatst worden. Wordt de douchecabine horizontaal langs een muur geplaatst, dan zijn er 3 wanden nodig.

Enige nadelen van een douchecabine direct op de tegelvloer is het ervaren van koude voeten aan het begin van het douchen, alsook het schoonhouden van de tegelvloer. Door zeep en shampoo restanten kunnen de voegen sneller lelijk en vuil worden. Dit is natuurlijk gemakkelijk te verhelpen met een goede tegel- en voegenreiniger. Let wel op of de reiniger ook geschikt is voor natuursteen (dit is namelijk niet altijd het geval). 

Type douchecabines

Douchecabines zijn in alle soorten en maten verkrijgbaar. Zo kun je kiezen voor de halfronde douchecabine, deze neemt minimale ruimte in beslag. Wie een kleine badkamer heeft kan daarnaast beter kiezen voor een douchecabine met een schuifdeur, want openslaande deuren hebben natuurlijk meer ruimte nodig. Daarnaast zijn er ook douchecabines verkrijgbaar met een half openslaande deur, of 2 half openslaande deuren aan de voorzijde. 

De absolute trend onder douchecabines is de industrieel vormgegeven douchecabine. Deze kent een strakke vierkante of rechthoekige vormgeving en is voorzien van zwarte belijningen. Dit type douchecabine past perfect in een modern, strak interieur. Vaak bestaat deze douchecabine uit veiligheidsglas in plaats van kunststof. Om de look geheel af te maken kies je voor in dit geval voor de douchecabine zonder douchebak, zodat de tegels zichtbaar doorlopen. 

Tot slot

Wie voor de keuze staat een nieuwe douchecabine te kopen doet er verstandig aan alle voor- en nadelen af te wegen. Ga je voor praktisch, dan kies je voor een douchecabine met douchebak. Ga je voor modern, dan plaats je de douchecabine rechtstreeks op de tegelvloer.