Als het gaat om het kiezen van fruit, zien de meeste van ons eigenlijk maar één optie: de supermarkt. Maar waarom kweken we eigenlijke niet allemaal ons eigen fruit? Er zitten namelijk ontzetten veel voordelen aan. Nog een vraag: is jouw zelfgekweekte fruit lekkerder en gezonder dan wat je in de supermarkt vindt? Er zit zeker verschil tussen, dus lees gauw verder.

Gezondheid en goedkoper

Het is algemeen bekend dat fruit een essentieel onderdeel is van een gezond dieet. Het zit boordevol voedingsstoffen, vitamines, mineralen en antioxidanten die bijdragen aan een goede gezondheid en welzijn. Fruit is echter voor sommigen aan de prijzige kant, zeker wanneer je dit dagelijkse binnen wilt krijgen. Je eigen fruitbomen of -planten groeien kan dan geld schelen. Jouw planten groeien immers gratis en voor niets. Koop er eenmalig een bij Bomendael en geniet vervolgens jarenlang van gratis fruit. 

Vers en onbespoten

Wanneer je zelf fruit kweekt, kun je ervoor kiezen om geen gebruik te maken van bestrijdingsmiddelen of pesticiden, waardoor je fruit geen chemicaliën bevat. Je hebt dus de controle over wat ermee gebeurt. Met fruit van de supermarkt is het namelijk niet altijd duidelijk welke middelen er precies voor gebruikt zijn. Daarnaast is fruit uit eigen tuin een stuk verser, doordat je het recht van de boom eet zonder omweg via de supermarkt. 

Rijping en smaak

Het fruit van de supermarkt wordt vaak vroegtijdig geplukt zodat het zo lang mogelijk vers blijft. Dit betekent echter ook dat het fruit nog niet de optimale rijpheid bereikt heeft. Wanneer je het fruit zelf groeit, kun je ervoor zorgen dat dit wel zo is. Het fruit is dus verser, rijper, en heeft meer smaak. 

Voedingswaarde

Fruit dat in de supermarkt wordt gekocht, kan soms wekenlang onderweg zijn geweest voordat het in de schappen ligt. Tijdens dit proces kan de voedingswaarde afnemen als gevolg van blootstelling aan licht, warmte en transportomstandigheden. Wanneer je je eigen fruit plukt, kun je het direct opeten. Er gaan dus geen voedingsstoffen verloren, wat het fruit enorm gezond maakt. 

Hoewel fruit uit de supermarkt nog steeds voedzaam is en bijdraagt aan een gezond dieet, biedt het kweken van je eigen fruit ook tal van voordelen. Als je de ruimte en mogelijkheid hebt om dit te doen, is het zeker de moeite waard om te overwegen. Het biedt niet alleen gezondere en lekkerdere opties, maar ook een enorm leerzame ervaring die je dichter bij de natuur brengt.