Een keuken zonder pannen is als een auto zonder stuur en wielen; je hebt er precies niks aan. Je wilt graag een lekker maaltje koken, maar zonder de juiste pannen zal je nergens komen. Maar hoe weet je nu wanneer je de juiste pan in handen hebt en wat zijn de gevolgen als je pannen koopt van een slechte kwaliteit? Hier lees je alles over het kopen van een goede pannenset.

Slechte pannen

Ik hoor je denken; wat zou er nu mis kunnen gaan als ik een wat goedkopere pannenset zou aanschaffen? Nou, ten eerste geven pannen met slechte kwaliteit geen goede verdeling van de hitte. Een gelijke hitteverdeling zorgt ervoor dat bijvoorbeeld vlees gelijkmatig gaart en dus ook sneller klaar is. Anders is vlees op de ene plek al verbrand en het ergens anders nog rauw. Ook hebben de meeste goede pannen een antiaanbaklaag. Deze laag, zoals de naam het al verklapt, zorgt ervoor dat eten niet aanbakken en je geen uren staat te schrobben om de pan weer schoon te krijgen. In het geval van een kwalitatief goede pannenset hoef je niet eens boter of olie in de pan te doen. Dit is vaak wel gewenst om meer hitte te krijgen en smaak toe te voegen aan het eten. Met name olie wordt heel heet, waardoor vlees sneller gaart. Maar in principe zou je het niet hoeven toe te voegen; zo kook je ook nog eens gezonder en met minder vet. 

Tenslotte is het zo dat bij goedkopere pannen de levensduur een stuk korter is. Je moet dus na een tijdje alweer een nieuwe pan kopen, waardoor je uiteindelijk duurder uit bent dan wanneer je meteen een goede en iets duurdere pan had aangeschaft. Door die kortere levensduur komt het vaak voor dat het onderste laagje van bijvoorbeeld de koekenpan loslaat en in het eten terecht komt. Hier kun je ontzettend ziek van worden, want deze laag is heel giftig en heel slecht voor je gezondheid. 

Waar moet je op letten als je een nieuwe pan koopt?

Een nieuwe koekenpan kopen doe je niet iedere dag, maar als je niet meteen voor een kwalitatief goede pan kiest, is de kans groter dat dat wel de realiteit gaat zijn. Daarom vertellen we je ook graag waar je op kunt letten als je een goede pan wilt aanschaffen. 

Ten eerste is het goed om te laten op een kwaliteitskeurmerk en de garantie. Heeft de pan een garantie van een paar jaar? Dan weet je dat je een goede pan in handen hebt. Bedrijven die maar een paar maanden garantie geven op hun producten, hebben dus eigenlijk al weinig vertrouwen in hun product. Ook is het goed om te letten op de aanwezigheid van een antiaanbaklaag en/of een kras werende laag in de pan. Hiermee voorkom je dus dat allerlei chemicaliën en deeltjes in je voedsel terechtkomen. 

Met goede pannen wordt de keuken een plek waar gezond en lekker weer centraal staan. Je zal merken dat je meer plezier ervaart in de keuken als je goede pannen gebruikt. Je hoeft geen uren te poetsen en het eten is in een mum van tijd klaar. Heerlijk goudbruin vlees en krokant gebakken aardappeltjes. Bij ons loopt het water al in de mond! Een nieuwe pannenset is even een flinke investering, maar het betaalt zich vanzelf weer terug.