Al jarenlang kampen we met het probleem van milieuvervuiling. Een van de belangrijkste redenen voor de vervuiling van het milieu is de vormen van energie die we gebruiken op een dagelijkse basis, terwijl dit helemaal niet nodig hoeft te zijn. Het gebruiken van duurzame energiebronnen is een belangrijk onderdeel in de strijd tegen milieuvervuiling en in deze blog zullen we dan ook de belangen van duurzame energiebronnen voor onze samenleving bespreken.

Afhankelijkheid fossiele brandstoffen

Een van de voornaamste redenen voor het gebruiken van duurzame energiebronnen, is het beschermen van ons milieu. Door de talloze fossiele brandstoffen die we dagelijks gebruiken, tasten we iedere dag ons eigen milieu aan. Dit gaat ten koste van onze samenleving en we weten ondertussen al jarenlang dat dit hartstikke slecht is. Het is daarom dus van groot belang dat we gebruik maken van duurzame energiebronnen die ons milieu niet aantasten. Zodra we de fossiele brandstoffen links laten liggen en volledig over schakelen op de andere vorm van energie opwekken, zullen we ons milieu flink beschermen. 

Economische groei

Het bevorderen van het gebruik van duurzame energiebronnen is verder ook nog goed voor onze economie. Wanneer er namelijk meer projecten ontstaan die gericht zijn op het opwekken van duurzame energievormen, zorgt dat voor meer werkgelegenheid. Zo zullen er minder mensen zonder baan zitten en zal onze gehele economie er van kunnen profiteren. Er zijn verschillende studies die hebben aangetoond dat de groene energiesector meer banen creëert dan andere sectoren. Hierdoor kan er dus een win-win situatie ontstaan! 

Soorten energiebronnen

Uiteraard bestaat duurzame, groene energie niet maar uit één soort energiebron. Om deze vormen van energie even toe te lichten, volgen hieronder een aantal duurzame energiebronnen die veel voorkomen.

Zonne-energie

Wellicht de toegankelijkste vorm van het opwekken van duurzame energie, is zonne-energie. Deze vorm van energie kan opgewekt worden door slim te investeren in zonnepanelen. Tegenwoordig hebben steeds meer mensen thuis zonnepanelen op hun dak liggen van een bedrijf zoals Solarite en dragen dus steeds meer mensen bij aan het opwekken van duurzame energie! Ben je zelf niet zo’n fan van de zon? Lees dan hier meer over de beste parasols

Windenergie

Een andere, zeer veel gebruikte vorm van duurzame energie is windenergie. Deze vorm van groene energie wordt opgewekt door middel van grote windturbines die door het hele land staan. Deze energie kan natuurlijk niet door consumenten in de achtertuin opgewekt worden. Om deze reden worden er alleen windturbines geplaatst door de Overheid op plaatsen waar dit mogelijk is.

Waterenergie

Een laatste vorm van duurzame energie, is waterenergie. Deze vorm van energie gebruikt de wrijving van water om energie op te wekken op een duurzame manier. Hiervoor is er stromend of vallend water nodig en daarbij wordt dan dus de waterkracht gebruikt om energie mee op te wekken. Dit water beweegt langs een turbine, die gaat draaien en daarmee energie opwekt en doorgeeft aan een generator. Deze vorm van duurzame energie is echter iets lastiger toe te passen dan bijvoorbeeld zonne-energie of windenergie.