Als je graag wilt besparen op je energiekosten en tegelijkertijd wilt bijdragen aan een duurzame toekomst, dan zijn zonnepanelen een goede keuze voor jou. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over het aanschaffen van zonnepanelen en het opvragen van een offerte.

Wat zijn zonnepanelen en hoe werken ze?

Zonnepanelen zijn panelen die zonlicht omzetten in elektriciteit. Dit gebeurt door middel van fotovoltaïsche cellen die op het paneel zijn gemonteerd. Wanneer zonlicht op de cellen valt, wordt er een elektrische spanning opgewekt. Deze spanning wordt via een omvormer omgezet in bruikbare elektriciteit. Door het plaatsen van zonnepanelen op je dak kun je je eigen elektriciteit opwekken en daarmee besparen op je energiekosten. Door het opwekken van je eigen elektriciteit kun je ook bijvoorbeeld je elektrische auto van eigen stroom voorzien

Waarom zou je zonnepanelen kopen?

Er zijn verschillende redenen waarom je zonnepanelen kopen wil. Ten eerste draag je bij aan een duurzamere wereld, omdat de opgewekte elektriciteit groen is en niet afkomstig is van fossiele brandstoffen. Ten tweede bespaar je op de lange termijn geld op je energierekening, omdat je minder stroom van het net hoeft af te nemen. Ten derde zijn zonnepanelen onderhoudsarm en gaan ze lang mee. Gemiddeld gaan zonnepanelen zo’n 25 jaar mee.

Hoeveel kosten zonnepanelen?

De kosten voor zonnepanelen kunnen sterk variëren, afhankelijk van het type paneel, de omvormer en de installatiekosten. Gemiddeld kost een systeem van 10 panelen tussen de 4.000 en 5.000 euro. Het is daarom altijd verstandig om offertes op te vragen bij verschillende leveranciers en deze goed te vergelijken. Zo kun je de beste prijs-kwaliteitverhouding vinden voor jouw situatie.

Waar moet je op letten bij het kopen van zonnepanelen?

Bij het kopen van zonnepanelen is het belangrijk om op een aantal zaken te letten. Zo is het verstandig om te kijken naar het vermogen van de panelen, het rendement, de garantie en de installatiekosten. Het vermogen van de panelen wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp) en geeft aan hoeveel energie de panelen maximaal kunnen opwekken onder ideale omstandigheden. Het rendement geeft aan hoeveel procent van het opgevangen zonlicht daadwerkelijk wordt omgezet in bruikbare elektriciteit. Let bij de garantie op de duur van de garantieperiode en wat er precies wordt gedekt. Ook is het goed om te kijken of de leverancier gecertificeerd is en goede referenties heeft.

Het is daarbij ook belangrijk welke energieleverancier jij kiest. Sommige energieleveranciers zijn namelijk voordeliger bij het gebruik van zonnepanelen. Wil jij graag zakelijk energie vergelijken? Klik dan hier.  

Offerte aanvragen voor zonnepanelen

Als je overweegt om zonnepanelen te kopen, is het aan te raden om eerst een offerte zonnepanelen op te vragen. Zo krijg je een goed beeld van de kosten en kun je verschillende aanbieders met elkaar vergelijken. Let hierbij niet alleen op de prijs, maar ook op de kwaliteit van de panelen en de service van de leverancier. Vraag bijvoorbeeld naar de certificering van de panelen en de installateur en of ze eventuele subsidies voor je kunnen regelen. Op basis van de offertes kun je een weloverwogen keuze maken voor de beste deal voor jouw situatie.