Het is in elk huishouden wel te vinden en blijft een favoriet bij de kroket. De mosterd. Een bijzonder, hartige saus die vele gezichten heeft. Wat veel mensen niet weten is dat je het ook kan gebruiken in recepten. Zo maakte ik een hartige energie reep met mosterd!

Drieduizend jaar geleden ontdekte mensen dat mosterd heerlijk was om te eten. Vanaf toen ging het allemaal erg snel, over de hele wereld werd de mosterdplant verbouwd. De oude Grieken en Romeinen, die het eerst alleen als geneesmiddel kenden voor bijvoorbeeld schorpioenbeten, gingen het gebruiken als smaakmaker. Het woord mosterd is officieel afkomstig van het Latijnse ‘mustum’, dat druivensap betekent. Dit duidt op een middel van mosterd vermengd met wijn, dat als geneesmiddel gebruikt werd.

Verschillende soorten mosterd

In Nederland wordt mosterd vooral gebruikt als smaakmaker op bijvoorbeeld worst, een boterham met kaas en nog veel meer. Daarnaast heb je natuurlijk de mosterdsaus die bijvoorbeeld bij vis of kroketten wordt gegeten. In ons kleine landje wordt veel grove mosterd geproduceerd. In bijna iedere streek kan je een eigen mosterdsoort vinden, die met eigen ingrediënten en bereidingswijze als streekproduct wordt vermaakt. Zo is er Groninger mosterd, Zwolse mosterd, Zutphense mosterd, Deventer Mosterd, Veendammer mosterd, Zeeuwse mosterd, Gooische mosterd, Brabantse mosterd, Delftse mosterd en Waddenmosterd.

Maar welke welke soorten mosterd zijn er nou eigenlijk allemaal? Als eerst hebben we de Franse Dijonmosterd. Hierbij worden de mosterdzaadjes van zwarte mosterd in water geweekt tot ze opzwellen, vervolgens barst het vliesje dat om de zaadjes heen zit. De vliesjes worden verwijderd door het te zeven, waarna de zaadkerntjes wordt gemalen tot een pasta. De Engelse mosterd wordt gemaakt van droog gemalen mosterdmeel van geel, zwart en sarepta mosterdzaad. Beierse mosterd is erg zacht en zoet, en staat ook wel bekend als Süßer Senf. Er wordt aan het mosterdmengsel gentiaan toegevoegd. Honingmosterd is een hele bekende mosterdsoort bestaand uit half honing en half mosterd en wat wordt gemalen tot een sausje. Van Maille ontvingen wij de Au Miel variant waarbij mosterd is gecombineerd met honing. Een persoonlijk favoriet in onze keuken!

Recept: Hartige enery bar met mosterd

Ingrediënten:

– 190 gram havermout
– 4 theelepels mosterd
– 65 gram roomboter
– 55 gram dadelstroop
– 30 gram spekjes
– 50 gram bloem
– 30 gram gedroogde tomaat
– Snufje zout
– Snufje peper

Benodigdheden:

– Pan – (Kleine) Ovenschaal
– Lepel
– Kom
– Weegschaal

Bereidingswijze:

1. Bak de spekjes goed door.
2. Warm de oven voor op 180 graden Celcius
3. Dep het vet en de olie van de spekjes en van de zongedroogde tomaten met keukenpapier.
4. Doe alle ingrediënten in een kom. Kneed alles tot een deegbol die goed aan elkaar blijft plakken. Zorg dat het niet te plakkerig is zodat het niet aan je vingers blijft zitten.
5. Vet de hele ovenschaal in met boter en doe daar wat bloem overheen zodat de binnenkant van de ovenschaal helemaal bedekt is met bloem.
6. Doe de deegbol in de ovenschaal en druk het plat zodat de hele ovenschaal is bedekt met een laag deeg.
7. Druk het nog even goed aan met een lepel, hiermee kun je het ook mooi glad krijgen
8. Doe het in de oven op 180 graden gedurende 25 minuten.